Personligt. Östermalmsbon Beth Meurling bokdebuterar med en mustig släktkrönika. Till höger syns en bild ur boken som kommer från hennes släkts fotoalbum. Foto: Privat

600 gamla brev la grunden för hennes bokdebut

Musik och sammanhållning men också psykisk ohälsa och flygplanskatastrofer. En uppväxt i den sörmländska överklassen bjuder på både sött och salt. Om det berättar Östermalmsbon Beth Meurling i sin nya bok.

  • Publicerad 14:04, 2 nov 2017

Från 1895 till 2014, mellan dessa år sträcker sig boken "Grön duchesse och vita glacéhandskar”. En bok som av författarinnan själv kallas "ett testamente till mina barn och barnbarn".

– Jag bär på ett arv och ser som ett uppdrag från föregående generationer att skriva om tiden som jag växte upp i. Det är så mycket som förändrats i dag och jag vill berätta för mina barn och barnbarn om det gamla Sverige, säger Beth Meurling som sedan drygt 15 år bor på Östermalm och "stormtrivs".

600 brev la grunden

I centrum står släktgården Österby i Södermanland. Där föddes Beth Meurling för 71 år sedan. Boken kretsar kring hennes eget men också hennes fasters liv. Länken tillbaka till dåtiden är de 600 brev som fastern lämnade efter sig såväl som fotoalbum och dagböcker.

Inspirerade av Östermalm – nu kommer romanen som handlar om dig

Att skriva en bok av allt material föll sig naturligt.

– Jag har alltid varit en skrivande person även om jag arbetat med annat. Från början är jag flygvärdinna, något som jag också berättar om i boken. Jag utbildade mig till det 1966 och den branschen såg minst sagt annorlunda ut än idag.

Känslosam resa

Resan tillbaka i tiden har varit glädjefylld, tycker hon. Men de tre år som hon arbetat med boken har rört upp alla möjliga känslor.

– Det har varit fantastiskt att öppna upp fönstret till min barndom med all musik och skratt som fanns i mitt hem. Samtidigt har jag ibland blivit så berörd att jag fått stanna upp och ta en liten paus för att gråta en skvätt. Det är känslosamt att leva sig in i sina förfäders liv, säger Beth Meurling.

Grön duchesse och vita glacéhandskar

Boken finns att köpa på nätet hos förlaget Vulkan, eller på Adlibris.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17

Ny gratisfestival på Östermalm

Nyheter ✓Morgonyoga ✓Aw-häng ✓Livespelningar Yoga, musik och föreläsningar. Mötesplatsen "A house" i gamla arkitekturhögskolan ordnade gratis minifestival i veckan som gick och tanken är att den ska bli återkommande.torsdag 21/6 15:58