Nefeli Ekman och Sean Sywak har under snart tre veckor drivit ett café utanför Skärholmens kyrka tillsammans med tre andra ungdomar. Efter gymnasiet hoppas Sean Sywak på att starta eget café inne i Gamla stan. Foto: Claudio Britos

600 sommarjobbare gör Skärholmen bättre

600 ungdomar får under sommaren chans att arbeta i Skärholmen med lön från Stockholms stad. Sommarjobbaren Sean Sywak hoppas att det här kan vara första steget till att nå sin framtidsdröm.

  • Publicerad 12:51, 25 jun 2019

Sean Sywak, 18, har en tydlig framtidsplan: Han ska driva café inne i Gamla stan. Den här sommaren får han lära sig vad som krävs. I snart tre veckor har han och fyra andra ungdomar drivit kafé utanför Skärholmens kyrka i regi av Stockholms stad.

Förutom att sälja fika så bakar de också allt själva från grunden, alltifrån frallor till kärleksmums. Minst fem satser om dagen blir det. – Det är inte att bara sitta och lägga upp benen, för att nå någonstans så måste man göra något. Sommarjobb är bra, säger han.

Mest för att "testa på"

Sean Sywak häller vant upp en kopp kaffe till en gäst. Solen ligger på och det är svårt att hitta lediga stolar, kafét är poppis. Men syftet med feriearbetena är nämligen inte att det ska ersätta någon ordinarie verksamhet utan snarare höja kvaliteten. Nefeli Ekman, också 18, hjälper till att expediera fikasugna gäster. Hon är nöjd med sitt sommarjobb och uppskattar att de har ett 50-tal gäster varje dag.

– Det är inte meningen att vi ska ha värsta företaget, utan vi ska mest testa på, säger hon.

Sommarjobbet: slit som en musiker

Nefeli och Sean är två av totalt 600 ungdomar som har fått chansen att feriejobba i Skärholmen med lön från kommunen. I år var det cirka 1100 sökande. Sean Sywak tror inte att han hade lyckats få ett annat jobb om han inte hade fått det här.

– Nej, då hade det blivit något svart i stället, säger han.

Från skräpplockning till kulturarbete

Alla ungdomar jobbar en treveckorsperiod med sex timmars arbetsdag. Det är en bred skara av jobb som erbjuds, där de största arbetsgivarna finns inom samhällsservice och parkarbete, förskola samt äldrevård. Peter Achour är en av de som samordnar feriejobben i Skärholmens stadsdelsförvaltning.

– Det kluriga är att hitta bra arbetsplatser. Vi vill inte bara placera ut dem, det ska kännas vettigt också, även om det är mer att betrakta som en praktikplats än ett arbete.

Konstpedagogen Raol Leon Alvares är ansvarig för ungdomarnas skapande i Skärholmens centrum de nästkommande sex veckorna. Ansvarig för kulturjobben är Peter Achour på Skärholmens stadsdelsförvaltning. Foto: Elinor Karlin

Det är inte bara omsorg och skräpplockning som står på ungdomarnas arbetslistor. I dag besöker Peter Anchour en grupp ungdomar som gör sin första arbetsdag som konstnärer. Tillsammans med handledaren och konstpedagogen Raol Leon Alvarez ska de under tre veckor skapa en utställning som ska tolka Skärholmens identitet. Centrumägarna lånar ut en lokal som tjänar som ateljé och konsthall.

– Jag har sökt aktivt för att få jobba med det här i år eftersom jag älskade hur det var förra året. Konst är ett intresse och det här är min chans att få göra något som jag inte får göra annars, säger Samira Khan, 18.

Här läggs pengarna i Skärholmen i år

Än så länge är rummet de sitter i kalt, men den 2 augusti är det vernissage. Då kommer totalt 20 ungdomar ha skapat konst under sommaren. Vilka som får arbeta med just kultur väljs utifrån personliga intressen och erfarenheter.

– Många ser våra kulturjobb som glassjobb, men så är det verkligen inte. Våra sommarmusiker till exempel, de får oerhörda muskler av att slita och släpa på instrument, och så får de möjlighet att skämmas offentligt på scen, säger Peter Achour.

Vilka får jobb?

Det enda kravet för att få ett sommarjobb är att du är skriven i Stockholms stad och är född mellan 2000–2003.

Av de 1100 sökande är det en viss grupp som kan få förtur till platserna: Ungdomar med funktionsvariationer.

Lönen baseras på ålder och är pensionsgrundande.

Visa merVisa mindre