Dog. En minnesplats på torget i Vårby gård där den 63-årige mannen avled till följd av den detonerade handgranaten. Foto: Sara Ringström

63-åring dog av exploderande handgranat – nu läggs utredningen ner

En 63-årig man dog i Vårby gård i februari efter att ha plockat upp en handgranat från marken som exploderade. Nu lägger polisen ner utredningen kring dödsfallet, rapporterar SVT.

  • Publicerad 09:21, 21 dec 2018

Det var tidigt på morgonen den 6 februari tidigare i år som den 63-årige mannen och hans fru cyklade över torget i Vårby gård i Huddinge.

Enligt vittnesuppgifter stannade mannen plötsligt till och plockade upp en handgranat som låg på marken. Sekunder senare inträffade en kraftig explosion.

63-åringen skadades svårt och avled senare.

Sedan händelsen har polisen försökt reda ut hur handgranaten hamnade på torget och vem eller vilka som placerat den där.

Men trots att snart ett år har gått har de ännu inte fått några svar.

Nu lägger polisen ner utredningen, skriver TT enligt SVT.

Efter tragedin i Vårby: "Pappa trodde det var en leksak"

”Oskyldig har fått sätta livet till”

Lars Bröms är den polis som har lett utredningen av dödsfallet.

– En helt, helt oskyldig har fått sätta livet till, säger han till TT.

Enligt vad som framkommit var granaten av en modell från forna Jugoslavien med dragen sprint och släppt säkringsgrep.

Teorin är att granaten kastats på platsen natten innan men utan att detonera. När 63-åringen i sin tur tog upp den från marken utlöstes explosionen.

Två män anhölls i samband med händelsen men släpptes i brist på bevis.

Nu kommer alltså utredningen inte längre och många frågor kring händelsen förblir obesvarade.

Vårby gård i chock efter explosionen

"Folk pratar inte"

– Det finns ju folk som vet vad det här är, vem det är som gjort det här. Men folk pratar inte, säger Lars Bröms, till TT.

Han fortsätter:

– Man önskar ju att de som varit involverade eller att de som finns i utkanten av dem som har gjort det här skulle ha så pass mycket civilkurage att de berättade för oss vad som hänt. Och att allmänhet som sett något ställer upp och berättar, i stället för att säga att ”jag har inte hört något” och ”jag har inte sett något”.

Enligt en studie som SVT tagit del av har 116 granatattacker inträffat de senaste åren, varpå två personer dött till följd av dem.