Möte. Julie Ylander mötte Kungshomens stadsdelsnämnd och fick en pratstund med ordförande Arvid Vikman (S) efter den öppna frågestunden. Foto: Per Brandt

7-åring i centrum på nämndmöte

Ett medborgarförslag om att riva en kultklubb och bygga lekplats gladde Kungsholmens stadsdelsnämnd. Men mest skratt rev ordföranden ner – med ett skämt om det egna partiet. Här är några av besluten som fattades i Kungsholmens stadsdelsnämnd på torsdagen.

  • Publicerad 20:35, 24 maj 2018

Det klubbades igenom flera nya beslut under kvällens stadsdelsnämnd på Kungsholmen, se faktaruta nedan. Men kvällens huvudperson var 7-åriga Julie Ylander, som är personen bakom medborgarförslaget där hon vill se en lekplats istället för Nivå 22 vid Fridhemsplan. Hon var speciellt inbjuden till nämnden och hennes förslag ska få svar nästa sammanträde.

Nu ville stadsdelen tacka för att hon lämnat in ett förslag och engagerat sig. Efreråt fick hon festis och ett samtal med ordföranden Arvid Vikman (S)

– Det var roligt, sa Julie Ylander efter mötet.

Arvid Vikman tycker att medborgarförslaget tar upp en viktig, större fråga om tryggheten kring Fridhemsplan och trygghetshöjande åtgärder.

– Nu när man bygger om hoppas vi också på en förbättring. Men vi tar också med oss frågan om vilka vi ska ge alkoholtillstånd, hur länge de ska få ha öppet och så vidare, sa Arvid Vikman (S) men kunde inte lova att det blir mer yta för lek i området.

Sjuåring vill jämna kultkrog med marken

Däremot var han nöjd och såg det här förslaget som ett exempel på att stadsdelen nu gjort det enklare att lämna medborgarförslag.

Och stämningen verkade vara på topp i nämnden, valåret till trots, med en del debatt och skämtsamma gliringar åt varandra. Mest skratt rev Arvid Vikmans inledningsanförande ner när han med glimten i ögat sa:

"Som ni hör är jag på bättre humör än våra opinionssiffror på riksnivå just nu, men jag är glad att det ser bättre ut på lokal nivå."

Fler beslut och besked

✓ Ja till att anlägga en blomsteräng i en liten del av Fredhällsparken, efter ett medborgarförslag, för att locka fler fjärilar och insekter.

✓ Ja till ny förskola på Stora Essingen för 108 barn. Ska byggas på Essingeskolans skolgård.

✓ Ja till ny servicebostad i Primusområdet på Lilla Essingen

✓ Handikapptoan i Rålis har varit avstängd i ett år, vad händer?, undrade Rådet för funktionshinderfrågor. Parkmiljöavdelningen svarade att de har blivit lovade av entreprenören att toaletten ska vara igång och fungera bättre nu. Stadsdelen har även ställt ut tillfälliga toaletter på grund av det hårda trycket.

✓ Varför finns det ingen ramp så rullstolsburna kan bada vid Smedsuddsbadet och Hornsberg, undrade samma råd också? Liften vid Smedsuddsbadet tog bort för den fungerade dåligt enligt parkmiljöavdelningen. En stor investering att köpa ny, måste komma överens med idrottsförvaltningen och avsätta medel för det i såna fall.

Mest skratt…

… över blockgränserna, lockade ordförande Arvid Vikman (S), redan i inledningen när han öppnade möte och efter en stund sa: ”Som ni hör är jag på bättre humör än våra opinionssiffror på riksnivå just nu, men jag är glad att det ser bättre ut på lokal nivå.”

Mest debatt…

... blev det kring den så kallade Tertialrapport 1, en sammanfattning om hur stadsdelsförvaltningen uppnått målen de första månaderna i år. Men en ganska lättsam sådan även om alla partier såg till att understryka det positiva (majoriteten) eller det som kan göras bättre (oppositionen). ”Så det finns en del att göra” avslutade Britt Tryding (M) efter bland annat ha pratat om vikten om LSS-boenden och nedskräpningen. ”Kul, jag är pepp på fyra år till” kontrade Arvid Vikman. ”Det räcker inte för dig tror jag” kom repliken blixtsnabbt. Rapporten klubbades sedan. Oppositionen la ett särskilt uttalande.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.