Buller och brus. 7 av 10 förskolor har problem med buller och höga ljudnivåer från bland annat ventilationssystem och element. Barnen riskerar att tappa koncentrationsförmågan. Foto: Mostphotos

7 av 10 förskolor bullrar för mycket

Det är för hög ljudnivå på flera av Stockholms förskolor. Det bullrar som attan – oftast från ventilationssystem som förskolorna själva reglerat för att barnen ska få ordentlig luft.

  • Publicerad 06:50, 7 dec 2018

Sju av tio förskolor i Hägersten-Liljeholmen, Älvsjö och på Östermalm har allt för hög ljudnivå, enligt en ny rapport från Stockholms stad.

I rapporten har man gått igenom buller och höga ljudnivåer från fasta installationer – som ventilationssystem och element. Den främsta bullerboven är ventilationssystemen.

– En stor del av förskolorna tror att de måste välja mellan god syretillförsel eller goda ljudnivåer. Förskolorna kan i vissa fall öka på ventilationen för att få bättre luft – vilket ibland ger en högre ljudnivå. Detta kan indikera att ventilationen i sig är bristfällig, säger Felicia Nipstrand, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Stockholms stad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förhöjda ljudnivåer kan leda till att man blir trött, får koncentrationssvårigheter och att man automatiskt talar högre, vilket i sin tur ökar den allmänna ljudnivån mer.

Katarina Luhr (MP), klimat- och miljöborgarråd, säger att det till stor del handlar om att förskolornas ventilationssystem är gamla och i behov av uppgradering. Hon påpekar att förskolornas verksamhet var betydligt mindre förr och att lokalerna därför inte alltid är anpassade för den stora andel barn och vuxna som vistas i dem nu. I dagsläget är många förskoleverksamheter dessutom inhysta i lokaler som från början var tänkta till något annat.

När stadsdelarna får nedslag från miljöförvaltningen samarbetar de med berörd fastighetsförvaltare för att åtgärda problemen. Tio av de förskolor som behövde vidta åtgärder hade Sisab som fastighetsägare.

– Direkt när vi får krav från miljöförvaltningen skickar vi entreprenörer som får kolla läget och sedan åtgärda, säger Thomas Bergsell pressansvarig på Sisab.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I vissa fall är det stora, tidskrävande och mer kostsamma renoveringar som krävs för att åtgärda problemen.

– Då får man lösa problemet genom att exempelvis byta rum på förskolans verksamheter. Kanske inte ha vila med barnen i det rum där det låter mest, säger Thomas Bergsell.

– Det bästa är såklart att byta ut hela ventilationen men det är en kostnadsfråga, säger han.