Liberalerna vill att kommunen sätter upp paviljonger på Björkebyskolan. Foto: Björkebyskolan

70 platser fattas på Björkebyskolan inför hösten 2018

Runt 70 elever i Barkarby och Skälby kan hänvisas till skolor i andra delar av Järfälla nästa höst. Nu förslår Liberalerna att kommunen i stället sätter upp paviljonger på Björkebyskolan.

  • Publicerad 13:05, 14 nov 2017

Vi tycker att elever i grundskolan ska kunna gå i en skola nära hemmet.

Björkebyskolan i Skälby kommer inte att ha plats för alla elever i närområdet som börjar årskurs sex nästa läsår. Enligt barn- och ungdomsförvaltningens egna siffror saknas cirka 70 platser.

De elever som inte får plats på Björkebyskolan kommer i stället att hänvisas till skolor i andra kommundelar. Samma sak hände hösten 2016 när 54 barn från området i stället blev placerade på Mälarskolan (nuvarande Kvarnskolan) och Tallbohovsskolan i Jakobsberg.

Platsbrist splittrar klasskompisar till olika skolor i Järfälla

Enligt reglerna

Det är helt enligt kommunens egna regler, som endast garanterar skolplats inom kommunen, och inte den egna kommundelen, för elever i årskurs 6-9.

Men det kritiseras nu av Liberalerna. I sin skuggbudget avsätter partiet 10 miljoner för att sätta upp paviljonger på Björkebyskolan, så att alla elever som ska börja sexan till hösten, och bor i närområdet, får plats.

– Vi tycker att elever i grundskolan ska kunna gå i en skola nära hemmet. Dels handlar det om sociala skäl, att man ska få fortsätta att gå tillsammans med sina kompisar, dels om att eleverna annars kan få väldigt lång resväg till och från skolan, säger Nikoletta Jozsa, gruppledare för Liberalerna i Järfälla.

Hon fortsätter:

– Ska man ta bussen från Skälby till exempelvis Tallbohovskolan på Söderhöjden måste man byta buss i Jakobsberg, det ska inte en 11-12-åring behöva göra.

"Kan vara en lösning"

Idag finns ingen plan för paviljonger på Björkebyskolan, men Eva Ullberg (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, är inte främmande för idén.

– Erfarenheten från 2016 var att det inte blev så många som inte fick plats där de önskat till slut, eftersom en del elever själva sökt sig till exempelvis friskolor. Men om behovet finns till hösten kan paviljonger vara en lösning, jag är absolut beredd att titta det, säger Eva Ullberg.

Håller ni alltså med om att eleverna bör få skolplats i sin egen kommundel, som det ju inte finns någon garanti för idag?

– Vi står bakom att upptagningsområdet för årskurs 6-9 ska vara hela kommunen. Men om det visar sig att det finns särskilda skäl, till exempel om många elever skulle få resa långt, då får vi titta på det, säger Eva Ullberg.

Glädjebeskedet: Nu kommer flera barn in på Björkebyskolan

Så placeras eleverna

Järfälla kommun garanterar elever i årskurs F-5 en skolplats i kommundelen där man bor.

För årskurs 6-9 garanterar man en plats inom kommunen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De är hela Söderhöjdens lag

Sport "Handlar om mer än bara fotboll" Efter flera säsonger i division sex har IF Söderhöjden Wasa nu kvalat till division fem. Men det är inte bara vinst som är grejen för Jakobsbergslaget.fredag 19/10 16:08

Höstlovslediga! Det här händer i Järfälla på lovet

Nyheter Tio tips på saker att göra Snart är det dags för höstlov, eller läslov som det numera heter. Då finns det en hel del gratisgrejer att hitta på i Järfälla. Här är en guide till lovet.fredag 19/10 15:54