Snälla spelare. I Tumbakicken vinner man på schysst spel. Foto: Lars Sjöberg/IFK Tumba

700 barn spelar fotboll mot rasism i helgen

I helgen är det dags för fotbollsturneringen där schysst spel är viktigare än att göra mål. Då samlas 700 knattespelare på Storvretens IP för att sparka boll mot rasism i Tumbakicken. I år backas de av eliten.

  • Publicerad 09:02, 5 okt 2017

Vi utbildar våra barn för fotbollsplanen och för resten av livet

Att kalla varandra för fula saker, skrika åt domaren eller en hejaklack som buar åt motståndarlaget ger minuspoäng. Är man schysst på och utanför planen, har en snäll hejaklack och ens föräldrar uppför sig kan man ta hem hela cupen. Det är dags för sjätte upplagan av Tumbakicken - ge rött kort mot rasism.

– Vi korar ingen vinnare, här vinner man på att spela och uppträda schysst, säger Roberto Maiorano, vice ordförande i IFK Tumba.

Superheta IFK Tumba – klara för division fyra

Besök från eliten

Cupen för barn mellan sex och elva år har växt varje år sedan starten, men i år har klubben bestämt sig för att stanna vid 70 lag. Alla lag ska få spela många matcher. Men det blir fler aktiviteter än någonsin kring planen.

Fittja IF klara för division fem

Domaren Mohammed Al Hakim, årets elitdomare 2016, hoppar in som gästdomare i några matcher och Jiloan Hamad från Hammarby kommer för att prata om hur man når sin fotbollsdröm. Mångkulturellt centrum är på plats med en konstverkstad på temat antirasism.

Vad kan en fotbollsturnering göra för att kicka ut rasismen från fotbollen?

– Den kan visa på glädjen med att spela fotboll och den mångfald som sporten står för. Det är pojkar och flickor med olika bakgrunder och alla har ett gemensamt mål - att spela fotboll, säger Roberto Maiorano.

Varför behövs det här i fotbollen?

– Den är ju en spegling av samhället. Vi har upplevt att fotbollen inte tagit tag i de här frågorna som vi önskat. Vi måste jobba med det här på ett så tidigt stadium som möjligt. Vi utbildar våra barn för fotbollsplanen och för resten av livet, säger Roberto Maiorano.

Fotboll, konstverkstad och

Tumbakicken - ge rött kort åt rasismen, är en fotbollsturnering för pojkar och flickor, 6 till 11 år gamla. Den spelas lördag och söndag, 7-8 oktober, klockan 8 till 18.

Parallellt med matcherna pågår andra aktiviteter, bland annat konstverkstad med Mångkulturellt centrum, sång och dans med Subtopia och cirkus med Cirkus Cirkör.

Futebol da Força, en förening som jobbar för att stärka tjejers rättigheter, är på plats. Spelarföreningen Fotboll i Sverige är på plats för att berätta om Ge rött kort mot rasism.

Elitdomaren Mohammed Al Hakim dömer några matcher och pratar fair play. Jiloan Hamad från Hammarby kommer för att prata om hur man når sin fotbollsdröm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.