Zakaria Hashi, en av de unga som fått jobb genom Skolköket, packar matlådorna som sedan ska delas ut från foodtrucken. Foto: Herman Rasmuson/Skolköket

7000 matlådor delas ut till behövande i Järva

Under sommaren kommer Skolköket, en del av Fryshuset Husby, att dela ut 7000 gratis matlådor runt om i Järva. Anledningen är att de i sviterna av coronaviruset märkt att vissa inte har råd med mat för dagen.

  • Publicerad 16:52, 27 maj 2020

Den pågående coronapandemin har slagit hårt mot stora delar av samhället. Många har förlorat jobb och inkomst, och i Järva märkte Fryshuset Husby av att vissa hade svårt att få ihop till ens ett riktigt mål mat om dagen.

Med stöd av Radiohjälpen och i samarbete med Ica Stiftelsen försöker nu Skolköket, som är en del av Fryshuset, att ändra på det. Varje vardag sedan den 18 maj och fram till den sista juli kör de runt med sin foodtruck och delar ut gratis portioner mat till behövande.

– Det märks väldigt tydligt hur stort behovet är, och det är hjärtskärande att det är så. Det känns bra att vi får möjligheten att hjälpa till så gott vi kan, säger Herman Rasmuson, verksamhetsutvecklare för Skolköket på Fryshuset i Husby.

Skolkökets kock Mambona Bojang. Foto: Skolköket

Sysselsätter unga

Klockan 8 varje morgon träffas Herman Rasmuson och Skolkökets kock Mambona Bojang för att förbereda inför dagen. Först förbereder de lunch till eleverna på skolan, och sedan lagar de maten som ska ut till Järvaborna.

– Klockan 10 kommer tre ungdomar som packar matlådorna, och cyklar till Ica Supermarket som skänker frukt och grönt som vi också delar ut. Sedan kör vi iväg. Det är ytterligare en sak som är bra med det här, att vi kan sysselsätta unga, säger Herman Rasmuson.

Teamet delar i dagsläget ut ungefär 120 matlådor om dagen, som serveras kylda. Målet är att maten alltid ska vara lagad från grunden.

– Det ska inte bara vara mat för att mätta hunger, utan mat som ska vara en upplevelse att äta. Vi lagar goda pastasallader, spaghetti bolognese, wok med räkor – det ska vara en njutning att äta, säger Herman Rasmuson.

Här kan du hitta foodtrucken

Från 18 maj till sista juli, måndag-fredag:

Husby 12:00-12:45, Lofotengatan 41

Rinkeby 13:00-13:45, Rinkebystråket 53

Tensta 14:00-14:45, Taxingegränd 10

Företag som vill bidra till verksamheten med mat, dryck eller annat kan höra av sig till herman.rasmuson@fryshuset.se eller 073-986 53 34.

Visa merVisa mindre

"Alla är väldigt respektfulla"

Maten går snabbt åt om dagarna. Teamet önskar de att de kunde laga mat till flera.

– Lådorna tar slut varje dag, men i dagsläget har vi tyvärr inte resurser till att göra fler portioner. Känner man att man vill bidra på något sätt får man gärna höra av sig, säger Herman Rasmuson.

Gratis lockar ofta, men än så länge har de inte märkt av att någon utnyttjar systemet.

– Nej, alla är väldigt respektfulla och förstår allvaret i situationen. Det känns som att folk förstår att det är till för de hårdast drabbade, de som knappt får ihop till ett mål om dagen.

Skolköket

✓ En del av Fryshuset i Husby sedan 2018

✓ Lagar mat med inspiration från världens alla hörn, där målet är att barnen ska få äta nyttig mat lagad från grunden

✓Satsar på att vara "mer än ett skolkök" och har både foodtruckverksamhet, catering, och svinnhantering av frukt och grönt genom hållbarhetsprojektet tillsammans med ICA Supermarket Husby

✓Tar in unga till arbete där målet är att de ska få arbetslivserfarenhet och ett mer gediget CV för större chans till framtida anställning

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt