BUDGET. 75 miljoner ur Förvaltaren ska täcka sociala kostnader. Dubbelbeskattning av hyresgäster, anser oppositionspartier. Foto: Ulrica Andersson

75 miljoner kan tas ur Förvaltaren

Kommunen vill ta ut 75 miljoner kronor i extra utdelning ur Förvaltaren, för att täcka upp kostnader för sociala ändamål. Oppositionen kallar det för dubbelbeskattning och hade velat se en återinvestering i allmännyttan.

  • Publicerad 17:15, 23 nov 2017

Frågan om den extra utdelningen tas upp under måndagens kommunfullmäktige.

I juni beslutade kommunfullmäktige att se över möjligheten att ta ut extra utdelning ur allmännyttiga bostadsbolaget Förvaltaren, något Vi i Sundbyberg skrivit om tidigare.

Kommunen väntas ha en budget i balans i år, men ett extra uttag ur Förvaltaren skulle möjliggöra att lyckas med detta även utan exploateringsintäkter.

Budgetprognosen har förbättrats sedan i somras. Nu väntas kommunen gå 34,3 miljoner kronor back om man inte räknar med exploateringsintäkter och andra så kallade jämförelsestörande poster.

"En viktig orsak till det negativa underliggande resultatet är att kommunen har en hög kostnadsnivå på grund av den kraftiga tillväxttakten. Delar av dessa utgifter är hänförliga till insatser som syftar till att stärka integrationen och sociala ändamål", skriver kommunen.

Lagen reglerar hur mycket pengar en kommun får plocka ur allmännyttiga bostadsbolag. Det finns en öppning i lagstiftningen för att besluta om extra utdelning på grund av just sådana kostnader som kommunen har.

Nu är kommunen klar med utredningen och har kommit fram till att det är tillåtet att flytta över 75 miljoner kronor från Förvaltaren för sociala ändamål.

Kostnaderna de ska täcka handlar bland annat om boendelösningar för ensamkommande barn och unga, för personer i behov av träningslägenhet och för nyanlända. Köp av bostadsrätter skulle kunna "bidra till att skapa en trappa med olika boendeformer och mer kostnadseffektiva processer". Även uppsökande verksamhet, stöd till integrationsarbete och sommarjobb till unga tas upp bland flera åtgärder.

Kommunstyrelsen har gått vidare med förslaget som tas upp av kommunfullmäktige 27 november.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har reserverat sig mot beslutet i kommunstyrelsen.

Pengarna bör återinvesteras i Förvaltaren, enligt S.

Både V och SD anser att uttaget är en form av dubbelbeskattning av hyresgästerna. Vänsterpartiet jämför de grönblåas bostadspolitik med att köpa läsk för att tjäna in panten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

"Vi är inte ett borgerligt parti"

Nyheter Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar I vårt femte politikerporträtt möter ni Sverigedemokraternas gruppledare, Gary Aelius.fredag 20/7 9:07

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27