8 initiativ – Här tar systerskapet över orten

Systerskapet tar över orten. Kvinnor och icke-binäris som stärker varandra, lyfter varandra och tar plats – tillsammans! Här är 8 peppiga initiativ som förtjänar all cred i världen...

  • Publicerad 18:10, 8 mar 2018

Kvinnokraft, Fittja. Foto: Aftonbladet/Magnus Sandberg

Kvinnokraft gör natten tryggare

Mammorna och mormödrarna i Kvinnokraft i Fittja är ute och gör natten trygg med sin nattvandring varje vecka. De ordnar också fika och aktiviteter för att stärka varandra. I december tog Fatma Ipek och föreningen emot pris som Årets vägvisare på galan Svenska hjältar.

Fatma vill öppna staden för kvinnor

Melissa Besara. Tränare för IFK Tumbas tjejlag. Foto: Johannes Liljeson

Hon lär ut fotboll och feminism

För fyra år sedan startade Tumbabon Melissa Besara ett tjejlag i IKF Tumba. På sina fotbollsträningar hon inte bara ut fotboll. Hon jobbar också för att stärka tjejerna i resten av livet, motiverar dem i studierna och pratar om fördomar som tjejer möter i fotbollsvärlden. 2016 fick hon KP Arnoldsons pris för sitt arbete.

Melissa tränar mer än bara fotboll

Sara Nadif, Alby. Tränare i Konyaspor. Foto: Sverige United

Hon öppnar fotbollen för tjejer

När Sara Nadif kom till Konyaspor i Alby var hon den enda tjejen på träningarna. På några år har hon lyckats locka fler tjejer till föreningen och startat ett flicklag. För några veckor sedan tog hon emot priset Bronshanden för att ha öppnat fotbollen för tjejer.

Sara Nadif öppnar fotbollen för alla tjejer - nu prisas hon

Vårby Gäris, Vårby gård. Sanna Ahmad och Hiba Achahbar är tränare i det nystartade laget Vårby Gäris. Foto: Claudio Britos

Basketgäris ska få fler tjejer till sporten

I Vårby är bara var tjugonde högstadietjej med i en idrottsförening, en fjärdedel så många som antalet killar. Nu startas basketlaget Vårby Gäris och tränarna Sanna och Hiba vet hur de ska få fler tjejer till hallen.

Sanna och Hiba ska få Vårbys tjejer att sporta

United Girls. Nu tar tjejerna över Musikhuset i Norsborg. Foto: Privat

United Girls tar över Musikhuset

En del tjejer i Norsborg får inte gå till fritidsgården för sina föräldrar. Nu vill Musikhuset nå ut också till de tjejerna och startar tjejgruppen United Girls. En gång i veckan ska de ha fritidsgården för sig själva. Det blir inspirationskvällar med kvinnliga förebilder, häng och aktiviteter som tjejerna själva ska vara med och bestämma om.

Norsborgs tjejer tar över fritidsgården

Ung Arena, Bredäng. Shila Husein, ungdomsledare i föreningen Ung Arena, som nu har startat en tjejgrupp i Bredäng. Foto: Privat/Mostphotos

Ung Arena ger Bredängs tjejer en egen plats

Det finns en brist på forum där tjejer får vara själva och känna sig trygga i att den där retsamma killen inte kommer skratta åt deras idéer. Det menar Shila Husein, ungdomsledare i föreningen Ung Arena, som nu har startat en tjejgrupp i Bredäng.

Nu har Bredängs tjejer en egen arena

127 Sisters, Skärholmen. Naziha Hariri lyssnar medan gruppen diskuterar.

127 Sisters stärker unga tjejer

"Vi vill att tjejer ska få sina röster hörda i samhället", säger Eva Hariri. Hon och hennes syster Naziha startade 127 Sisters för att ge unga tjejer ett forum där de kan prata om saker de inte kan göra annars och prova på saker de annars inte haft möjlighet att prova på. De testar olika fysiska aktiviter, har föreläsningar om självkänsla och heder och under valåret är fokus på demokrati och vikten att rösta.

De blir starkare tillsammans

Min syster, Visättra. Gurprit ”Gurra” Kaur och systrarna Ummi och Disa Kurt vill sprida sitt systerskap till dem som inte får det hemifrån. Foto: Sara Ringström

Systerskapet tar plats i Visättra

Systerskapet är lösningen. Det tror Gurprit ”Gurra” Kaur och systrarna Disa och Ummi Kurt som startat föreningen Min Syster, med säte i Visättra. Min Syster är deras lösning på hur unga tjejer och ickebinära (personer som känner att de inte passar in i tvåkönsnormen) i förorten ska våga ta den plats som vanligtvis är reserverad för killar.

FILM: Så tog systerskapet över fritidsgården

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.