80-åriga Iron-Vanda gör boxningsteater med Botkyrkaungdomar

Skådespelerskan Iron-Vanda, 80 år. En svensk EM-mästare i boxning. Nio ungdomar som aldrig stått på scen förut. Tillsammans gör de teatershowen Omkring Ringen. – Boxning och teater är lika, säger boxaren Ali, 14.

  • Publicerad 12:00, 26 jan 2018

"Jag kom till Sverige för fyra år sedan. Vi gick till Migrationsverket. Fick pengar. De räckte knappt till hyran. Vi letade burkar och pantade. Vi levde på te och bröd i ett år. Jag gick till skolan. Jag boxas. Jag är avvisad av Migrationsverket."

Ali, 14, står mitt i rummet. Han rör sig som i en boxningsring och mellan varje mening delar han ut boxningsslag i luften.

– Vanda frågade mig om jag ville vara med. Jag ville visa vad jag kunde och berätta om mitt liv, hur det är och hur jag vill att det ska vara, säger han.

Tränar på känslor

Han är en av nio ungdomar i teatergruppen. Sedan i höstas ses de flera dagar i veckan för att spela teater på Hallunda Folkets hus. Eller som deras teaterlärare säger: träna på känslor.

– När man tränar boxning övar man på vad man ska göra i ringen och man tränar sina muskler. Men vi måste träna våra känslor också. Det gör man i konst och teater. Det är det som det är till för, säger Vanda Monaco.

Skådespelerskan från Neapel började boxas när hon var 77 år. Idén till Omkring Ringen fick hon på sin boxningsklubb, i mötet med ungdomarna där.

"Boxning och teater är lika"

Teatern bygger på de ungas berättelser och liv. Boxaren Ali som har vunnit elva av sina tretton matcher tar boxningen och vardagen som papperslös till scenen.

– Boxningen får mig att glömma allt, allt fokus är på att vara bäst. Och den har gett mig vänner. I teatern får jag berätta om mitt liv nu och hur jag vill att det ska vara i framtiden.

Men det finns också likheter.

– Det är samma känsla, du blir nervös. Du vill inte bli träffad eller säga fel och du ska visa vad du kan, vad du har lärt dig. Men jag är nog lite mer nervös i boxningsringen, där kan jag ju bli knockad, säger Ali.

Ungdomarna har har kommit olika långt med sina scener. Förutom boxning och teater bjuds det på rap, hip-hop och bildprojektioner.

Albybon Mahmoud, 18, gör en scen om ett bråk där han blir slagen av en kompis. Han gillar att teatern inte har några regler. Och att det är han som bestämmer.

– Jag tycker om teater. Du får uttrycka dig, ingen kan säga vad du får göra eller inte. Det är fritt och du får visa att du är arg, ledsen eller hopplös. Det är svårt ibland, säger Mahmoud som har dragit med sig sin syster och sin kusin till teatergruppen.

I veckan blev det klart att den svenska EM-mästaren i boxning Anthony Yigit ska vara med. Och i mars är det premiär på Hallunda Folkets hus. Innan dess poppar showen upp på platser runtom i Botkyrka.

När de spelade på Hammarby boxningsklubb, Vanda och Gernadi klubb, fick de stående ovationer.

– De bad oss komma och hålla workshops i känslor för dem varje fredag, säger Vanda.

Vanda Monaco bor på Södermalm i Stockholms innerstad. Hon hade aldrig varit i Botkyrka innan teaterprojektet.

– Det är ett nytt Sverige som växer upp här i orten. Innerstan är en föråldrad värld. Dagens värld tar en annan väg, du måste vara driftig på riktigt, ta livet i egna händer och kämpa, säger Vanda.

Omkring Ringen show

En show av sju ungdomar från Botkyrka, Skärholmen och Huddinge, Vanda Monaco och EM-mästaren i boxning Anthony Yigit.

Showen har premiär i mars på Hallunda folkets hus. Innan poppar den upp på olika platser i Botkyrka. Den ska också spelas på skolor i kommunen.

Teatern har fått 40 000 kronor i stöd från Botkyrka kommuns Kreativa fonden.

Iron-Vanda

Vanda Monaco, 80 år.

Bakgrund: Skådespelerska som är född och uppväxt i Neapel. Har spelat i föreställningar i Italien, USA och Sverige. Flyttade till Sverige för sin kärlek Dag.

Bor: på Södermalm

Gör: Boxas på Hammarby boxningsklubb.

Aktuell med: teatershowen Omkring Ringen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.