Tvekar. Majoriteten har inte bestämt hur man ska gå vidare med planerna för Stureplan. Foto: Sacharias Källdén

80-talshuset kan stoppa nya Stureplanerna

In i det sista är politikerna oense om planerna för Stureplan. På torsdag ska ärendet upp i stadsbyggnadsnämnden igen. "Det som talar mot förslaget är framför allt rivningen av 1980-talshuset", säger Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd.

  • Publicerad 07:04, 18 okt 2017

Under förra mötet i stadsbyggnadsnämnden bordlades det omtvistade förslaget om Sturekvarterets framtid. Nu på torsdag ska det upp igen, men trots att det bara är drygt ett dygn kvar till beslut har majoriteten inte kommit överens. Vi har frågat samtliga partier i stadsbyggnadsnämnden inför avgörandet.

Miljöpartiet har sagt blankt nej till liggande förslag medan Socialdemokraterna är mer tvekande. Även inom den borgerliga oppositionen har man olika syn.

– Det finns en hel del fina värden i förslaget: det blir en bättre koppling till tunnelbanan och fler lägenheter. Det som talar mot är väl framför allt rivningen av 1980-talshuset mot Humlegårdsgatan, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Vi reder ut: Vad är det egentligen som ska rivas på Stureplan?

SÅHÄR TYCKER PARTERNA OM FÖRSLAGET FÖR STUREPLAN

Liberalerna

Björn Ljung, (L): "Vi kommer att föreslå att planarbetet avbryts och att ett helt nytt omtag görs utan de omfattande rivningarna. Det kan bli i form av en återremiss eller ett avslag till planförslaget. Vi godkänner inte de omfattande rivningarna av Bångska palatsets och Freys Hyrverks flyglar. Nöjeslivet och restaurangernas framtid måste säkerställas. Rivningen av stora delar av restaurang Sturehof och dess kök ska inte genomföras. Hela gallerian på det föreslagna plan -1 måste utgå."

Kristdemokraterna

Erik Slottner, (KD): "Vi vill gå vidare med planen. Vi tycker att förslaget har väldigt många förtjänster. Bland annat 100 nya hyresrätter, en tunnelbaneuppgång in i kvarteret, bättre orienterbarhet i kvarteret, ett framlyftande av Freys hyresverk i det offentliga rummet, upprustning av flera gamla fasader, ett återställande av Marmorhallarna, fler och bättre arbetsplatser, en finare galleria samt rivning av två fula fasader som inte tillför stadsrummet några mervärden. Sturekvarteret är slitet och behöver rustas upp och jag tycker att det förslag som nu ligger är både ambitiöst och tar stor hänsyn till de kulturhistoriska värdena."

Miljöpartiet

Cecilia Obermüller, (MP): "Det är för mycket rivningar och för många tillkommande volymer. Planen behöver bearbetas och vi kommer inte att stödja stadsbyggnadskontorets förslag."

Vänsterpartiet

Sebastian Wiklund, (V): "Vi i Vänsterpartiet tycker att det är väldigt bra att det finns en hel del bostäder i projektet men vi vill inte riva den äldre kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen inne i kvarteret. Vi håller fortfarande på och förhandlar det här inom majoriteten så vi vet inte ännu vad som händer på nämnden."

Centerpartiet

Christina Linderholm, (C), ersättare: "Vi står där vi stod för några månader sedan. Det är ett alldeles för stort ingrepp som tar alldeles för lång tid. Man kan inte stänga ner Stureplan, en central nöjespunkt, i sju år och tro att det inte ska skada området. Vi vill i första hand att ärendet återremitteras, i andra hand avslag."

Moderaterna

Joakim Larsson, (M): "Planförslaget innehåller alltför stora och helt onödiga ingrepp i kvarteret med omfattande rivningar som riskerar att tvinga bort näringsverksamheter under lång tid. Dessa negativa ingrepp kan vi inte ställa oss bakom, och de positiva förtjänster som finns i förslaget menar vi är fullt möjliga att uppnå utan så omfattande rivningar. Därför kommer vi att kräva att förslaget återremitteras."

Socialdemokraterna

Roger Mogert, (S): "Vi i majoriteten håller fortfarande på att diskutera ärendet. Det känns dumt att föregå vad vi kommer att landa i. Det finns en del fina värden i förslaget: det blir en bättre koppling till tunnelbanan och fler lägenheter. Det som talar mot är väl framför allt rivningen av 1980-talshuset mot Humlegårdsgatan. Det här är ett så stort projekt, det är viktigt att det blir rätt och att vi inte hastar igenom det."

1980-talshuset på Humlegårdsgatan. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt strul på drabbade busslinjen

Nyheter Nu ändras rutten igen – här är de indragna hållplatserna Tidigare var det vägarbeten på Kungsgatan som ställde till det för stombusslinje 1. Nu gör arbeten på Tegeluddsvägen att både linje 1 och 91 får omlagda körvägar.måndag 25/6 17:05

"Nya" Sergels torg klart

Nyheter Men än återstår många års byggstök i City Sex år har det tagit. Och 1,6 miljarder skattekronor har det kostat. Men nu är "nya" Sergels torg invigt. Även om det kan vara lite svårt att se skillnaden.måndag 25/6 16:05