I år är det tema 80-tal på Sommarbion. Foto: Stockholms internationella filmfestival

80-talstema på årets sommarbio i Rålis – här är filmerna som visas

Förra året betades 70-talet av. I år blir det till att bänka sig för fem film-klassiker från 80-talet under sommarbion i Rålis.

  • Publicerad 09:54, 19 jun 2017

Det här är sommarbion

Var: Rålambshovsparken

När: 16-20 augusti. Filmstart kl 21:00, Personal på plats från kl 18:00, f

Hur: Ta med det du vill sitta på.

Pris: Inget inträde. 

Övrigt: Kaffe, godis, läsk och popcorn finns till försäljning från kl 18:00. Även medlemskort säljs på plats.

Varje år lockas tiotusentals personer till Rålis för att slå sig ner i gräset och titta på Sommarbio, som anordnas under Stockholms internationella filmfestival. I år följer arrangörerna upp förra årets 70-tals tema med 80-tals rullar.

Rymdtema på sommarbion i Rålis

Sommarbion är gratis men vill man stödja festivalens arbete går det att köpa medlemskort på plats.

– Stockholms filmfestival Sommarbio är vår present till Stockholm och vår fantastiska publik, säger Git Scheynius, festivalchef i ett pressmeddelande.

I år kan man dessutom köpa mat – gjord på rester. Det är Konsumentföreningen Stockholm som kör en "restfest" där besökarna kommer kunna köpa pizza gjord på överblivna råvaror från Coops butiker i området.

Blackeberg bjuder in till filmkvällar i sommar

Tiotusentals besökare lockas varje år till Sommarbion i Rålis Foto: Stockholms internationella filmfestival

Här är filmerna som visas

Onsdagen den 16 augusti: Do the right thing (Spike Lee 1989)

Spike Lee har inte bara regisserat, producerat och skrivit denna revolutionerande film, utan medverkar även framför kameran. Filmen Oscarsnominerades för bästa manus och biroll, men väckte framförallt debatt om rasrelaterade relationer och kom att bli epokavgörande för en generation afroamerikanska filmskapare. År 2015 tilldelades Lee en hedersoscar för sina insatser som indiefilmskapare. 

Torsdagen den 17 augusti: Min granne Totoro (Hayao Miyazaki 1988) 

Filmen om flickan Mei och skogsanden Totoro är Miyazakis mest kända och älskade produktion. Miyazaki har vunnit ett flertal priser för sina animerade filmer, bl.a. Academy Honorary Award, och omnämns ofta som den främsta animationsskaparen i världen.  

Fredagen den 18 augusti: Dirty Dancing (Emile Ardolino 1987)

I Emile Ardolinos feministiska dramafilm från 1987 möter vi den 17-åriga Baby och får följa hennes frigörelse från förtryckande konventioner. Filmen är starkt förknippad med sången (I’ve had) The Time of My Life som resulterade i en Oscarsvinst för bästa sång. Filmen är en kärlekshistoria i världsklass, lika fin idag som när den hade premiär för 20 år sedan.

Lördagen den 19 augusti: Det stora blå (Luc Besson 1988)

I Bessons filmklassiker, baserad på den berömda fridykaren Jacques Mayolos liv, bjuds vi in till den bländande vackra grekiska ön Amorgos och får lära känna rivalerna Jacques och Enzo. De båda hyser en gränslös och livslång kärlek till havet som de är villiga att offra allt för. Besson tilldelades Academy Award; ett av Frankrikes mest prestigefyllda priser, för ’Det stora blå’. 

Söndagen den 20 augusti: Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott (Pedro Almodóvar 1988) 

Den svarta dramakomedin från 1988 med Carmen Maura and Antonio Banderas i huvudrollerna gav Almodóvar vidsträckt internationell uppmärksamhet och ett flertal priser. Berättelsen är inspirerad av Jean Cocteaus pjäs ’The Human Voice’ och kretsar kring en kärleksaffär där en kvinna desperat försöker ta reda på varför hon har blivit dumpad.

KÄLLA: Stockholms internationella filmfestival

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17

Ny gratisfestival på Östermalm

Nyheter ✓Morgonyoga ✓Aw-häng ✓Livespelningar Yoga, musik och föreläsningar. Mötesplatsen "A house" i gamla arkitekturhögskolan ordnade gratis minifestival i veckan som gick och tanken är att den ska bli återkommande.torsdag 21/6 15:58