Amnesti. Handgranater har blivit vanligt förekommande i kriminella kretsar. .

800 kilo sprängmedel borta från gatan

Närmare 800 kilo sprängmedel, 150 kilo ammunition och en stor mängd hemtillverkade explosiva ämnen. Men inte många handgranater. Det är resultatet av polisens amnesti för explosiva varor såhär långt.

  • Publicerad 12:23, 14 dec 2018

Amnestin inleddes för två månader sedan. Utan att bli misstänkt för något brott kan den som sitter på olagliga explosiva varor som handgranater, ammunition, olagliga fyrverkerier och sprängmedel lämna över dem till polisen.

– Under vapenamnestin fick vi in en mängd vapen som riskerade att hamna i fel händer, nu vill vi göra ett försök med explosiva ämnen. Förhoppningen är att få in sprängmedel som riskerar att hamna i fel händer, sa Manne Jönsson, områdeschef på Huddingepolisen till tidningen då.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och en hel del har kommit in, rapporterar polisen på sin hemsida. Mer än 700 kilo sprängmedel, 80 kilo hemtillverkade sprängmedel, 150 kilo ammunition och 111 kilo pyroteknik är en del av det som polisen har fått bort från gatan i hela landet.

Över förväntan, enligt Bengt Grönlund, projektledare för amnestin.

– Vi har redan haft många fler ärenden än vi förväntade oss när amnestin började, totalt 1 319 ärenden med region Väst i topp med 252 ärenden, säger Bengt Grönlund i ett pressmeddelande.

Granatattacker ökar i Sverige

År 2018 började på värsta tänkbara sätt när en man i Vårby gård plockade upp en handgranat som låg och skräpade på marken precis intill tunnelbanan och centrum. Granaten exploderade och mannen avled strax därefter.

Nu i veckan rapporterade bland annat DN att handgranatsattacker har ökat kraftigt i Sverige under 2010-talet. På åtta år har 116 granater exploderat.

Därför använder knarkligor handgranater

– Den här höga våldsnivån inom den kriminella miljön gör att man även använder handgranater. Har man skjutit mot varandra och vill eskalera det här är handgranater lämpliga i sammanhanget - det skickar ett kraftigt budskap, och tillgängligheten är stor. De är även enkla att använda, säger kriminologen Amir Rostami, som har kartlagt granatvåldet, till DN. 

Få handgranater har kommit in

Ett mål med amnestin är att minska användningen handgranater i de kriminella miljöerna. Men få handgranater har kommit in, hittills bara elva stycken.

Polisen fick in en granat på stationen

– Där har vi kanske inte riktigt nått ända fram ännu, men det är nästan en månad kvar av amnestin. Sedan kommer vi aldrig att kunna säga med säkerhet att så och så många handgranater eller andra former av explosiva varor kommit in från kriminella miljöer. Som amnestin fungerar, att man kan ringa in anonymt och tala om var en vara finns gör att vi har svårt att påvisa om den kommer från en kriminell miljö eller inte, säger Bengt Grönlund.

Polisen inleder amnesti för handgranater

Så mycket har kommit in under amnestin

Från polisens hemsida, polisen.se.

Finkalibrig ammunition: 149 kilo (66 000 i antal)

Tändmedel: 56 kilo (28 000 i antal)

Sprängmedel: 710 kilo

Krut: 46 kilo

Pyroteknik: 111 kilo

Hemtillverkat explosivämne: 80 kilo

Grovkalibrig ammunition: 2 stycken

Handgranat: 11 stycken

Nationell amnesti

Vad? Polisens nationella amnesti för explosiva ämnen. Den som har explosiva ämnen och vill göra sig av med dem kan göra det utan att bli misstänkt för brott.

När? 15 oktober till 11 januari 2019.

Var? I hela landet.

Hur? Inget får lämnas in till polisen. Den som vill bli av med sprängvapen eller explosiva ämnen ska ringa 114 14. Där uppger man de uppgifter som polisen behöver för att åka och hämta dem.