Julklappstips. Tönis Tönisson rekommenderar att hans nya bok placeras under granen. "Den kan peppa upp molokna äldre släktingar och vänner." Foto: Privat / Redaktionen

86-åring vägrar låta sig stämplas som gamling

Med nya boken "Olidlig – med ålderns rätt" vill Tönis Tönisson visa att det går alldeles utmärkt att leva ett gott liv även som äldre.

  • Publicerad 16:30, 29 nov 2018

Tönis Tönisson kan titulera sig naturvetare, filosof, översättare och författare. Nu är denne Östermalmsbo aktuell med boken "Olidlig – med ålderns rätt."

– Jag skrev den för att peppa folk som har blivit lite äldre. I synnerhet märkte jag att den stora 40-tals generationen, som fortfarande är unga och bara kommit upp i 70-årsåldern, var väldigt deppiga. Jag tänkte vad i fridens namn?! Så illa är det inte. Det går att leva alldeles utmärkt även som äldre, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Boken, som har väldigt stort text ("det är för att även människor med nedsatt syn ska kunna läsa den obehindrat"), tar upp tunga ämnen som åldrandet och döden. Men allt framförs med en lättsam och humoristisk ton.

– Man kan jämföra med Robinson som hamnade på en främmande ö. De flesta hade nog gett upp, men han tittar sig omkring och tänker ”wow här finns massor av resurser”. Det kan man göra som äldre också. Man kan skaffa en tjusig rullator eller kanske glittriga kryckor, föreslår han.

Drar gärna nytta av folks fördomar

Tönis Tönisson konstaterar att äldre, eller "plussare" som han kallar dem, alltför ofta försöker leva upp till andras förväntningar.

– Det är väldigt oklokt att bli stämplad som åldring av något slag. Jag vägrar ställa in mig en fålla som är bestämd av andra. Jag är jag och det spelar ingen roll om jag är 86.

Å andra sidan menar han att det vore dumt att inte utnyttja människors fördomar.

– Folk har en tendens att tro att äldre människa aldrig haft sex eller parkerat fel. Det kan man dra nytta av förstås, vilket jag rekommenderar. Om det står att en 81-åring fryser hemma i sitt kök får hyresvärden ett helvete. Folk tycker till och med mördare är gulliga om de är tillräckligt gamla.  

Blir det fler böcker?

– Det vet jag inte. Jag är bara 86, så det är mycket som återstår. Jag är odödlig tillsvidare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android