Thomas Bill är ordförande i bostadsrättsföreningen som vill göra om en tom lokal på Lilla Essingen till lägenhet. Foto: Johann Bernövall

90 år gammalt beslut stoppar lya på Lillan

En bostadsrättsförening på Lilla Essingen vill bygga om en tom affärslokal på bottenplan till en lägenhet. Men staden sätter stopp då det strider mot ett beslut – från 1931.

  • Publicerad 16:23, 16 nov 2017

Bostadsrättsföreningen Dammsugaren 5 på Strålgatan tröttnade på affärsverksamheten som drevs på bottenplan i deras fastighet och sade upp avtalet. Tillsammans med ett förvaltningsföretag på Lilla Essingen tog man fram en plan för att slå samman affärslokalen med en del av det som idag fungerar som tvättstuga.

– Vi sökte bygglov för att göra om det till en tvåa på 48 kvadratmeter. Det hade blivit en perfekt lägenhet för en ung person och ett sätt för oss att få in lite pengar till föreningen, säger bostadsrättsföreningens ordförande Thomas Bill.

En våning för mycket

Det fanns dock ett problem som föreningen inte räknade med – detaljplanen för huset från 1931. Den säger nämligen att "fastigheten får uppföras med högst fyra våningar". Och omvandlas bottenplan till en lägenhet så blir det plötsligt fem våningar i juridisk mening. Det fick staden att avslå bygglovsansökan.

– Det hela känns väldigt konstigt. Vi har tillsammans med förvaltningsföretaget kontaktat en jurist som ska undersöka det här. En märklig sak är att tre hus intill vårat som är lika höga och ser likadana ut har omvandlat lokaler på bottenplaner till lägenheter, precis som vi vill göra. Det borde väl vara i stadens intresse med fler bostäder? säger Thomas Bill.

Kommer ni att överklaga till länsstyrelsen?

– Det vi vill veta i första läget är om det finns något vi kan göra för att slippa en sådan process.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vårt Kungsholmen har sökt Maria Walfridson, som handlagt ärendet, och hon hänvisar via mejl tillbaka till tjänsteutlåtandet där ansökan avslås med hänvisning till detaljplanen.

Undantag kan göras med "hänvisning till terrängförhållanden", men enligt tjänsteutlåtandet kan det inte tillämpas i det här fallet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Flera polisingripanden vid årets sista derby

Nyheter ✓Våldsamma upplopp ✓Narkotikabrott ✓Tillträdesförbud Våldsamt upplopp, narkotikabrott och konfiskering av pyroteknik. Polisen gjorde flera ingripanden i samband med årets sista derby på Tele2 Arena igår. Men sammantaget beskriver polisen insatsen som...måndag 22/10 15:50

Ny italienare satsar på långa middagar

Nyheter Konceptet: All mat ställs i mitten av bordet På den nya italienska restaurangen Ciccio's kommer ingen mat serveras till en person – utan i mitten av bordet för sällskap att dela på.måndag 22/10 15:00