90. Sången på Babros 90-årsdag tonsattes av barnbarnsbarnet Algot på saxofon. Foto: Jonny Andersson

90-åriga Barbro firades på coronaavstånd

Barbros stora 90-årskalas fick skjutas på framtiden. Hennes familj tyckte dock att dagen inte kunde gå helt obemärkt förbi – och anordnade ett lite annorlunda firande.

  • Publicerad 09:10, 31 mar 2020

Hon blev jätteförvånad, men väldigt glad.

Rotebrobon Barbro fyllde 90 år i veckan som gick.

Födelsedagen var tänkt att firas sedvanligt i hyrd lokal, med familj och vänner. Kalaset fick dock skjutas på framtiden, med anledning av coronaviruset och hälsoriskerna kring det, och avbokades.

Men i familjens gemensamma kontaktgrupp föddes en idé:

Varför inte fira ändå, fast bara lite annorlunda?

På torsdagen träffades barn, barnbarn och barnbarnsbarn, totalt 18 personer, utanför Barbros lägenhet i Rotebro. Familjen satte upp bord och stolar på grusgången utanför trädgården, och kunde ändå fira Barbro – men på några meters avstånd.

En överraskningsfest, anpassad för coronatider:

– Hon blev jätteförvånad, men väldigt glad, säger Julia Bergqvist, barnbarn till Barbro.

Tårta och kaffe

Häcken vid trädgårdens kant utgjorde gränsen.

– Hon har en liten uteplats, så det blev ett naturligt skydd. Egentligen tänkte vi inte ha något kalas, men i det rådande läget så kändes det viktigt. Vi funderade på om vi kunde komma på något sätt att fira ändå, säger Julia Bergqvist.

Ett par timmar under solnedgången kunde familjen duka upp på grusvägen, med bord och stolar. Det bjöds på tårta och kaffe – med dottern Pia som mellanhand till jubilaren. Och presenter delades ut, sedan alla gemensamt sjungit för födelsedagsbarnet.

Barnbarnsbarnet Algot jammade ”Happy birthday” på saxofon för Barbro.

– Det blev väldigt fint. Hon fick blommor och en del presenter, sånt hon behövde, säger Julia Bergqvist.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Två nya verksamheter i Edsvik

Nyheter "Det har varit rekordantal besökare" Fler och fler verksamheter har börjat fylla lokalerna på Stallbacken efter att de stod tomma under hösten. Två studios flyttar in - en för träning och en för konst.måndag 25/5 17:04

Kulturförening tar känd utställning till Edsviken

Nyheter Fotografikonst ska fylla väggarna på Stallbacken Kulturföreningen Darkroom tar den kända Planket-utställningen till Stallbacken i sommar för att ställa ut fotografikonst.fredag 22/5 10:49

Grovt rån mot bensinstation i Häggvik

Nyheter Ska ha hotat till sig tobak En större polisinsats ryckte under natten till onsdagen ut efter ett rån mot en bensinstation i Häggvik.onsdag 20/5 17:17
Stockholm Direkt