Å-hoj! Här träffar de ministern på två hjul – för att snacka elcykling

Inför en premie som gör det billigare att köpa elcykel! Den idén framförde Cykelfrämjandet till minister Per Bolund (MP) idag när parterna träffades för ett snabbt möte i Stockholm – på elcykel.

  • Publicerad 16:16, 29 apr 2016

Det var Lars Strömgren, ordförande för Cykelfrämjandet, som träffade finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) för ett snabbt cykelmöte på fredagen.

Färden gick från finansdepartementet på Jakobsgatan till Gamla Stans Cykel på Stora Nygatan.

Per Bolund fick testköra en elcykel av senaste modell och Lars Strömgren blev skjutsad av ministerns pressekreterare Anna Söderström i en elassisterad lastcykel.

Samtalet pågick under tiden.

Vill ha statligt stöd

Cykelfrämjandet vill att regeringen ska fatta beslut om en elcykelpremie som medför att den som köper en elcykel får en rabatt på 25 procent av inköpspriset, dock max 5 000 kronor.

– Elcykelpremien har större potential än miljöbilspremien. Steget från bil till cykel krymper och den skepsis som tidigare fanns mot elcykeln har bytts ut mot entusiasm. Många har insett att det är ett komplement till vanlig cykel som gör att man kan pendla längre och bli mindre svettig, samtidigt som det ger motion, säger Lars Strömgren.

Per Bolund tycker att idén är intressant.

– Det här är ett spännande förslag som vi diskuterat inom Miljöpartiet. Mer cykling är bra för folkhälsan och miljön och kan man få fler att gå över till cykel från bilen är det bra, säger han.

Kan det bli aktuellt med en elcykelpremie?

– Det kan det absolut, men vi måste ju alltid väga olika förslag mot varandra så det går inte att lova någonting.

Han uppskattar att Cykelfrämjandet bjuder in till en diskussion om hur fler kan lockas att lämna bilen.

– Jag hoppas att få fler sådana här inbjudningar från cykelvärlden framöver, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.