A House ska bli Östermalms nya mötesplats

Ölträdgård, bryggeri, en ny restaurang och tio musikstudios. Det är några av planerna för en av stadens mest omdiskuterade byggnader.

  • Publicerad 18:30, 29 okt 2018

Det händer saker i den brutalgråa byggnaden på Östermalmsgatan. Sedan arkitekturskolan lämnade lokalerna 2015 har A House – en mötesplats där universitet, näringsliv och stad möts – steg för steg växt in i betonghuset. I dag sitter bland andra start up-företag från handelshögskolan, Youtube-nätverket Splay och affärsinkubatorn Sting i huset.

Erik Westin, affärsutvecklare på Akademiska Hus som hittills investerat drygt 240 miljoner i den 12 000 kvadrat stora byggnaden, uppskattar att 500–600 personer dagligen rör sig i huset.

– Renoveringen som pågått sedan 2015 har skett etappvis, uppifrån och ned, vilket gjort att det i princip från dag ett funnits verksamheter i huset, säger han då vi ses i lobbyn där ett 30-tal människor sitter utspridda med blickarna riktade mot sina laptops.

– Det här är det självklara vardagsrummet. Receptionen gör att alla känner sig välkomna och här finns stadens bästa kaffe, konstaterar Westin leende.

Klart: Gamla arkitekturskolan byggs ut

Vardagsrummet är avsett för de som köpt ett lobbymedlemskap för 2 000 kronor i månaden samt för företagen som hyr lokaler i huset. Men när renoveringen når bottenplan kommer också de publika ytorna att bli fler. Redan i dag finns populära kaféet MR Cake på plats och i maj 2019 är det dags för annonsering av ytterligare öppningar som väntas locka allmänheten.

– Det ska bland annat bli ett bryggeri, med tillhörande ölträdgård på innergården, och en restaurang. Dessutom tillkommer tio musikstudios och två butikslokaler, avslöjar Westin.

Fula Arkitekturskolan ska bli fina "A house"

Själva huset, som stod klart 1969, har ofta varit omtalat. Och sällan i positiva ordalag. Betongbyggnaden, som avviker rejält från områdets övriga arkitektur, har ett antal gånger utsetts till Stockholms fulaste. Westin kallar dock hellre huset för ett ställningstagande och får medhåll av Tua Asplund, CEO på A House at Östermalm AB, och Sigfrid Billgren, Eventmanager.

– Jag är uppvuxen i området och älskar huset. Jag ser det som en ära att vinna priset Stockholms fulaste byggnad, säger Billgren.

– Det finns trots allt bara ett hus som är det fulaste, tillägger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

A House

Ett bygelformat lamellhus i fem våningar som uppfördes 1967-69 för arkitekturutbildningen vid KTH.

Sommaren 2015 lämnade arkitekturstudenterna lokalerna.

Den 12 000 kvadratmeter stora betongbyggnaden har utsetts till Stockholms fulaste hus. 

A house renoveras i etapper och inflyttning har skett successivt sedan november 2015.

En tillbyggnad om 900 kvadratmeter ska uppföras på innergården istället för den byggnad som gick förlorad i en brand 2011.

A house vill inspirera till kunskapsutbyte och spontana möten mellan de olika verksamheterna i huset.