Abba och Lady Gaga är några av artisterna som spelat in musik i studion i Skärmarbrink. Foto: Mostphotos

Abbas och Lady Gagas gamla studio kan rivas

Artister som Abba och Lady Gaga har verkat i fastigheten Barkborren 6 i Skärmarbrink. Nu vill tomträttshavaren riva studiobyggnaden för att istället ge plats åt bostäder.

  • Publicerad 21:00, 9 okt 2019

Rivningshotad. Här är studiobyggnaden som kan ge vika för bostäder. Foto: Sacharias Källdén

Det är i ett dokument från exploateringskontoret som det framgår att kontoret, efter ett förslag från tomträttshavaren, ska se över möjligheterna att riva den byggnad som i dag inrymmer studion Baggpipe.

På platsen föreslås också en tillbyggnad på fem-sju våningar med cirka 40 bostadsrätter.

– Vi har tittat på förslaget och bedömer att det stämmer överens med stadens bostadsmål, säger Caroline Cronvall, projektledare på exploateringskontoret.

Vad spelar det för roll att en legendarisk musikstudio håller till i lokalerna?

– Vi lämnar ett förslag som nämnden får ta ställning till och tittar på om det skulle vara möjligt att pröva en annan användning. Så det återstår att se, jag vet inte hur de resonerar där.

2016 godkände stadsbyggnadsnämnden ett program om cirka 2 700 bostäder i Hammarbyhöjden och Björkhagen. Även Skärmarbrink berörs av planerna. Men när det gäller omdaningen av musikstudion är förslaget helt och hållet på tomträttshavarens initiativ, enligt Cronvall.

SöderortDirekt har varit i kontakt med tomträttshavaren som inte vill kommentera projektet så länge det ligger på utredningsstadiet. Vi har också sökt vd:n för Baggpipe.

Barkborren 6 byggdes 1939 och inhyste från början en biograf. 1969 gjordes interiören om till en musikstudio och skivbolaget EMI flyttade in i lokalerna.

Här kan du läsa mer om studion.

Stjärnorna samlas i Skärmarbrink

Martin tar hemlagat till en ny nivå

Nyheter Sköndals-kocken: "Alla är hemma, varför inte grilla lite?" Sköndal på engelska blir "nice valley". Och låter inte det som namnet på en restaurang? En sådan har Martin Johansson öppnat i sitt radhus på Karin Larssons väg, till hemmajobbande grannars...tisdag 7/4 16:21

Så många är smittade av covid-19 där du bor

Nyheter Störst spridning i Järvaområdet 3143 fall av covid-19 finns i Stockholm. Nu presenterar Smittskydd Stockholm en lista över antalet bekräftade fall fördelat på kommun och stadsdel.tisdag 7/4 11:08