Viktor Rönn och Abboud Ayoussef framför ICA Nära i Brottby.

Abboud vågade inte fråga – men nu har Ica-Viktor gett honom chansen

Abboud Ayoussef kom till Sverige från Syrien i september 2015 och bor i Brottby. Han längtade efter att få jobba och nu har Ica-handlaren Viktor Rönn satsat på Abboud.

  • Publicerad 11:28, 21 aug 2017

– Jag handlade på Ica och ville fråga om jobb, men vågade inte, säger Abboud Ayoussef, 23 år.

Brottbyhallens butikschef Viktor Rönn berättar att en kund, som hjälper till på Hjärtbyn, hade frågat honom om Abboud kunde praktisera på butiken.

– Jag hade ett möte med Abboud och tog sedan kontakt med hans handläggare på Arbetsförmedlingen, säger Viktor Rönn.

Två veckor efter deras möte började Abboud praktisera på butiken. Under två månader fick han arbetsträna och bemöta kunder.

– Det var jätteskönt att börja praktisera och det var svårt med språket i början, men jag har lärt mig mer svenska här på jobbet än på sfi i Täby, säger Abboud.

– Jag visste inte hur det skulle bli innan, men det har gått väldigt bra och det är såklart viktigt för Abboud, men det är även viktigt för butiken att det finns folk med olika bakgrund, säger Viktor.

Efter två månader frågade Viktor om Abboud ville utöka praktiken en månad.

– Förhoppningen var ju att erbjuda honom en anställning, men han behövde en månad till på sig för att slipa på svenskan och kunna jobba i kassan och bemöta kunder, säger Viktor.

Det visade sig gå vägen, den 16 juni påbörjade Abboud sin första dag som anställd i butiken.

– Det var härligt att börja jobba. Jag känner mig hemma här och det är kul att alla hälsar på mig, säger han.

Familjen och framtiden

Han kom ensam till Sverige och bodde hemma hos sin farbrors familj till en början. Hans egna familj är kvar i Syrien, förutom två bröder varav en är i Kurdistan och en i Italien.

– Jag pratar med min familj varje vecka. Min ena bror kom till Italien för en månad sedan och han kanske får komma till Sverige och jag har skickat mitt uppehållstillstånd till Italien för att hjälpa till i utredningen, säger Abboud.

När jag frågar om familjen vet att han fått jobb skiner han upp i ett leende och säger att de blev väldigt glada över nyheten. Han försöker att inte tänka för mycket på framtiden utan vill koncentrera sig på nuet och fortsätta jobba. Men så snart han ”landat” vill han börja studera.

Andra kan få chansen

Viktor, som själv är från Brottby, har märkt av debatterna kring asylboendet men tycker att det fungerat bra.

– Ingen visste hur det skulle bli med asylboendet men det har varit väldigt positivt och många är engagerade och hjälper till, särskilt kyrkan. Det är härliga killar i Hjärtbyn, säger han.

Efter erfarenheten med Abboud ska Viktor se om han kan ta emot en ny praktikant som kan få samma chans.

– Nästa vecka ska jag faktiskt träffa en kompis till Abboud och se om han kanske kan börja praktisera, säger Viktor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vallentuna är stadsbornas odlingsoas

Nyheter "Gräver och tar ett glas tillsammans" Till vardags bor de i stan – men på våren är det Lövsättra fritidsby i Vallentuna som gäller för Kikki Svanbäck, Ingrid Andersson och Ingegerd Spjälkeby. Här berättar de om odlingen och...fredag 18/5 17:26