Pilot. Projektet vill uppmuntra unga att röra sig mer och börja med sport. Foto: Hassana Umar

Abdi startar södra sidans första triathlon

Cykla till Tullinge, simma från Flottsbro och springa till Fittja. Nu ska södra sidan få sitt första triathlon. Bakom planerna finns av Abdigani Abdi, sportentrepenör.

  • Publicerad 14:13, 12 maj 2017

– Det är tre sporter det handlar om. Jag tror att de flesta Botkyrkakidsen bemästrar just dessa tre grenar väldigt bra. Men de ska tränas upp av oss under sommaren och det hela slutar med en stor tävling där en mästare ska utses, berättar Abdigani Abdi, projektledare för MBM - Multisport Botkyrka Mästerskap.

Utmaningen blir 200 meter simning i Albysjön vid Flottsbro, 10 kilometer cykling till Tullinge, 2,5 kilometer löpning till Alby. Projektet ska uppmuntra unga att sporta, men också bygga broar mellan unga från olika kommundelar.

– Vi vill närma ungdomar från norra och södra Botkyrka. Vi erbjuder därför 40 deltagare att medverka gratis. 20 stycken från norra kommundelarna och 20 stycken från södra. Och vi ser gärna att det blir tio tjejer och tio killar från varje sida av kommunen, säger Abdigani Abdi.

Utmaningen riktar sig till 12-16-åringar.

– Vi tror att det är rimliga sträckor och målsättningar, 200 meter simning är det som högstadieelever ska klara av i idrotten för att få godkänt i ämnet. Vi vet även att grupper som Löparakademin har fått fart på unga Botkyrkabors löparvanor, så vi tror att det finns bra förutsättningar, säger han.

Multisport Botkyrka

Mästerskapet sker vecka 33, en vecka innan skolstarten i augusti. Alla som är med får t-shirts och diplom.

Nu ska MBM ut till skolorna för att rekrytera deltagare. De söker även samarbetspartners och sponsorer.

Triathlon består av tre grenar: simning, cykling och löpning. Grenarna genomförs i en följd utan avbrott.