Plagierat? Detta mönster menade Lasse Åberg var plagierat av Luleå Lokaltrafik. Svensk Forms Opinionsnämnd delade inte hans åsikt. Foto: Mostphotos

Åberg förlorar tvist om mönster

Är mönstret på Luleå Lokaltrafiks stolstyg plagiat? Det tyckte Lasse Åberg. Fast en nämnd som granskat mönstret menar att så inte är fallet.

  • Publicerad 18:29, 7 nov 2017

Bålstakonstnären Lasse Åberg gjorde på 1990-talet det mönster som kom att användas på tunnelbanesäten och även pendeltåg.

Tyget hade motiv med Stockholmsbyggnader gjorda i en hastig teckningsteknik.

När Lasse Åberg av bekanta uppmärksammades på att något liknande fanns i Luleå anmälde han detta till Svensk Forms Opinionsnämnd.

Och – den säger att det inte är fråga om något intrång i textilmönstrets skyddsomfång.

LLT, Luleå Lokaltrafik, ansåg att Åbergs verk inte ens hade någon högre grad av originalitet utan snarare var "ett resultat av en rutinmässig arbetsinsats".

Opinionsnämnden menar dock att Åbergs komposition "uppvisar en tydlig personlig prägel i formgivningen" och konstaterar att mönstret har det som kallas verkshöjd.

Men den säger också att tygerna skiljer sig påtagligt åt i flera avseenden.

Till Nyhetsbyrån Siren säger Lasse Åberg:

– Jag tyckte att det var värt att påpeka att mönstren är väldigt lika. Men som det är nu är det ingen större idé att tjafsa vidare om det, ​

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet