Stort. Owe Gustafson är känd för sina elefanter. Foto: Owe Gustafson

Åbergs museum visar mer än myror och elefanter

Owe Gustafson visar nu sina verk på Åbergs museum. Han är mest känd för illustrationerna till "Fem myror är fler än fyra elefanter".

  • Publicerad 15:19, 18 apr 2019

Just nu pågår en utställning med original, grafik och objekt av Owe Gustafson. Owe Gustafson är författare, konstnär, illustratör, tecknare och allkonstnär. Han är mest känd för bilderna och animationerna till barnprogrammet "Fem myror är fler än fyra elefanter", som hade premiär i Sveriges Television 1973.

"Fem myror" blev väldigt populärt inte bara bland dåtidens ungar utan även av flera kommande generationer. Många säger sig ha knäckt läskoden genom att ha sett programmet som barn. Från början väckte produktionen dock ett visst internt motstånd, berättade Owe Gustafson inför en tidigare utställning:

"Barnprogram på 70-talet bestod i att en skäggig farbror i tröja och sandaler läste högt ur en sagobok. Boken skulle gärna handla om när farmor dog. ´Fem myror´ var ett underhållningsprogram, och kostade lika mycket som ett vuxenprogram att producera. Ingrid Edström, som då var chef för Barnredaktionen, drev trots protesterna igenom projektet. Långt senare kastade jag tusentals original i en container (där rök en pensionsförsäkring). Jag sparade ett fåtal, samt ett antal svartvita skisser."

Owe Gustafson säger att han strävar efter att teckna så tydligt och kortfattat han kan.

Owe Gustafson har ställt ut i Paris, New York och Tokyo. I Sverige har han haft många separatutställningar och nu kan hans verk beskådas i Bålsta.

Utställningen visas till och med den 29 september.

Owe Gustafson

Var? Åbergs museum, Kalmarvägen 10 i Bålsta.

Öppet måndag till söndag klockan 11.00 till 16.00.

Pris: vuxna 100 kr, barn upp till 15 år 60 kr, barn under 3 år gratis.

Utställningen innefattar original, grafik och objekt av Owe Gustafson.

Tröjlös misshandlad på gym

En person har anmält att han blivit misshandlad på ett gym.fredag 16/8 9:30

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt