ACCEPTPRIS. På bostadssajterna säljs just nu många objekt med "accepterat pris". Ett fenomen som förekom för några år sedan i lockprisdebatten, men senare skrotades när priserna rusade iväg. Foto: Roland Magnusson

“Accepterat pris” tillbaka i Stockholm

“Accepterat pris” och ”först till kvarn” har fått nytt liv och börjat dyka upp allt oftare i bostadsannonserna i Stockholm igen. Men är det ett tecken på säljpanik eller bara ett symptom på en bostadsmarknad i förändring? "Det är inte osannolikt att det hänger ihop med en återhållsam marknad", säger Mäklarsamfundets analyschef Joakim Lusensky.

  • Publicerad 06:58, 31 okt 2017

I takt med höstens utveckling på bostadsmarknaden har både säljare och mäklare tvingats anpassa sig till en ny spelplan. Förutsättningarna är inte längre vad de var i våras och gapet mellan köpare och säljare när det gäller förväntningarna i bostadsaffärerna har vuxit sig allt större de senaste månaderna.

Det har nu också börjat avspegla sig i bostadsannonserna.

Sökningar på de största bostadssajterna visar att annonser och försäljningar till “fast pris”, “accepterat pris” och “först till kvarn” har blivit allt mer förekommande i Stockholm.

– Det kan finnas olika anledningar. Men det är inte osannolikt att det hänger ihop med en återhållsam marknad, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

Bostadsforskaren om prislarmen: "Vi ser flera varningssignaler samtidigt"

"Inte fått det pris man hoppats på"

Han understryker att det inte är ett fenomen som Mäklarsamfundet självt har uppmärksammat men tror ändå att utvecklingen på bostadsmarknaden har drivit fram nya krav på marknadsföringsstrategier från säljare och mäklare.

– Jag har inga signaler om att det är tillbaka på bred front. Däremot kan man tänka sig att det i en lite försiktig och avvaktande marknad kan finnas säljare som tillsammans med sin mäklare tycker att det är en vettigt marknadsföringsåtgärd att lägga ut det som “accepterat pris”. Det kan också röra sig om att man har haft bostaden ute på annons och helt enkelt inte fått det pris man hoppats på och lägger ut den igen med tillägget “accepterat pris”, säger han.

Bostadsmarknaden i Stockholm har tvärnitat

"Affärer tar längre tid"

Enligt färska rapporter, bland annat från sajten Booli och Länsförsäkringar, tar bostadsaffärerna allt längre tid. Och många tvingas även sänka sina priser.

Den höga nyproduktionen, i kombination med nya lånekrav och väntade räntehöjning, uppges av experter som huvudorsaker.

Men enligt mäklarkåren är larmen om en kommande bostadskrasch överdriven.

I stället betecknas den inbromsning, utplaning och på vissa håll det prisfall som just nu råder som en “sund” “sättning” på en sedan länge överhettad marknad.

– Utbudet är stort. Och bedömningen från fastighetsmäklare i Stockholm och andra tillväxtregioner är att affärer tar längre tid och att vissa objekt som inte har optimala förutsättningar är lite svårare att sälja, säger Joakim Lusensky.

Osåld nyproduktion ökar

På bostadssajten Hemnet är utbudet av bostäder i Stockholm just nu rekordstort. Det finns ännu inga siffror på hur vanligt det har blivit med “accepterat pris”. Men enligt sajten har det skett en tydlig förändring i annonstrycket av andelen osåld nyproduktion.

– Vi ser att nyproduktion som publiceras på Hemnet har ökat kraftigt, och sannolikt mer än vad efterfrågan har ökat. Det kan jämföras med för några år sedan då vi till och med hade en situation där en bostadsutvecklare bad oss ta ner en projektbanner för att belastningen på deras system blev för stort. Men idag ser det annorlunda ut, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Här har bopriserna svalnat mest i Stockholm

"Risk att försäljningarna drar ut på tiden"

Han anser inte att de signaler som ges tyder på en “krasch” men uppger att det ändå måste till en förändring i köp- och säljbeteendet för att få en rörligare bostadsmarknad.

– När det kommer en liten sättning i marknaden är ofta köparna snabbare att justera sina förväntningar nedåt. Det är naturligt. Medan säljarna har färskt i minne att grannen sålde för si och så mycket. Det är därför viktigt att säljaren lyssnar på mäklaren om vad som är rimligt, annars är det risk att försäljningarna drar ut på tiden, säger han.

– Köparna finns där ute. Vi har en låg arbetslöshet och hög inflyttning. Vi har fundementa som talar för en bra marknad. Frågetecknet är det växande utbudet och den höga nyproduktionstakten. Den är hög inte bara i lyxsegmentet utan även totalt sett.

Forskaren: Därför pekar allt mot en bostadskrasch

Det här är accepterat pris

Fast- och accepterat pris infördes av mäklarna själva för för att minska glappet mellan det utannonserade och slutgiltiga priset. Tanken var att slå hål på lockprisdebatten och sätta en gemensam branschstandard när bostadsmarkanden började återhämta sig efter den senaste finanskrisen. Men det hela skrotades senare då den visade sig vara verkningslös. I stället har branschen till följd av de senaste årens prisrace tillämpat utgångspris och budgivning igen.

Visa merVisa mindre