Riven. Gasklockan har rivits och nu har saneringsarbeten påbörjats – något som orsakat en obehaglig lukt i Norra Djurgårdsstaden. Foto: Sacharias Källdén

Äcklig lukt sprider sig i Norra Djurgårdsstaden

En obehaglig lukt har spridit sig i Norra Djurgårdsstaden och Hjorthagen de senaste dagarna. Nu vill staden lugna de boende. "Det är besvärande, men inte farligt" säger Staffan Lorentz, projektchef.

  • Publicerad 17:12, 11 apr 2018

Nu är gasklocka 4 i Hjorthagen ett minne blott och arbetet med att ta sanera har startat. Det har lett till en obehaglig lukt i området och flera oroliga boende har hört av sig till Stockholms stad.

– Vi blev förvånade att det var kvarlämnat sådana mängder tjära och olja i gasklockans konstruktion. Vi har kommit ner så pass långt nu att vi börjar ta bort plåtar och lock och vi gör det så fort det går. Jag förstår att lukten är besvärande men den är inte farlig, säger Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden och fortsätter:

– Vi mäter kontinuerligt halterna, bland annat av naftalen, och de ligger under de värden som är godkända av miljöförvaltningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När saneringen under gasklockan är färdig, troligen i slutet av veckan, påbörjas en markrening av närområdet. Den kommer att pågå i minst sju månader.

– Vi befarar att det runnit ner olja i marken men det kommer att bli det lättare att styra i vilken omfattning vi gör olika delar av saneringen. Vi kommer också att ha möjlighet att täcka och återfylla gropar så att det inte luktar lika mycket, säger Staffan Lorentz.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nästa vecka, onsdagen den 18/4, kommer man att ha ett informationsmöte om saneringsarbetet. Det kommer att äga rum klockan 18 i Kontorsvillan på Bobergsgatan 15 där det finns plats för cirka 40 personer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Motorbåt fattade eld – tre hoppade i vattnet

Nyheter SE FILMEN En mindre motorbåt fattade plötsligt eld efter vad som beskrivs som en explosion strax före klockan halv ett på torsdagen. Släckning pågår. "Vi satt och solade när det plötsligt small", säger vittnet...torsdag 19/7 13:17

Vattenvarning vid Smedsuddsbadet

Nyheter För höga halter av bakterier – men stockholmarna badar på ändå Vattnet vid Smedsuddsbadet är "otjänligt" och staden avråder från att bada, men när StockholmDirekt besökte stranden badades det för fullt.onsdag 18/7 17:34