Norsborgsrapparen Adam Kanyama har lämnat en svår tid bakom sig. Foto: Claudio Britos

Adam Kanyama är ute ur mörkret

Tisdag strax efter lunchtid. Vi står på stigen som separerar radhusen från höghusen i centrala Norsborg. De klassiska höghus-fasaderna kunde man skymta i musikvideon till ’’På riktigt” från Norsborg-sonen Adam Kanyama.

  • Publicerad 11:41, 4 jun 2018

Förorten ligger fortfarande varmt om hjärtat och barndomshemmet har han inte övergivit.

– De borde göra något här. Kanske en basketplan, säger Adam och tittar ut över en tom asfaltsplan mellan Hundhamravägen och Iduns väg.

Några skolbarn går förbi. En av dem känner igen Adam. Barnet ropar till sina vänner och det blir genast en mindre samling där alla vill hälsa på den lokala kändisen. Vissa av barnen måste fortfarande ha lekt i sandlådan när Adam slog igenom, för trots sin ringa ålder på 22 har han rappat i nästan åtta år nu.

Har man varit med i rap-gamet så länge kan man få läsa meningar om sig själv som “jag saknar den gamla Adam”. En mening som gick att läsa i en recension av hans senaste platta från i höstas.

– När jag var 16 hade jag väldigt politiska texter. Med åren har jag kanske blivit mer ignorant i mitt skrivande och har släppt politiken. Men tekniskt sett tycker jag själv att jag blivit skarpare. Jag känner artisten Adam bättre idag än vad jag gjorde då.

Lokal kändis. Några småkids som går förbi känner igen Adam och vill snacka. Foto: Claudio Britos

Om jag ska vara ärlig så har jag använt mycket droger. Jag har slutat med det, men det var den perioden i mitt liv som ledde till en dark låt som “Molly”.

En mörkare period

Även om de politiska texterna har försvunnit så har det inte bara kommit lättsamma låtar från Adam. I singeln “Molly” som släpptes när Adam var 20 öppnar han upp om en mörkare period. “Molly” är ett slanguttryck för drogen ecstasy.

– Om jag ska vara ärlig så har jag använt mycket droger. Jag har slutat med det, men det var den perioden i mitt liv som ledde till en dark låt som “Molly”.

Adam berättar att han alltid haft svårt att spela upp sin musik för vänner och familj, att han inte är helt bekväm med det. Ännu svårare har det varit när hans musik behandlat ämnen som droger.

– Men den här låten som kommer nu behöver jag inte gömma för någon. Jag kan spela upp den för min mamma utan att stressa.

Det är trots allt inte bara Adams musik som har förändrats. Musikbranschen i sig har även den evolverat. Förutom att hiphopens sound har moderniserats har även spelreglerna ändrats för unga rappare som vill slå igenom. Idag kan en okänd artist ladda upp sin musikvideo på Youtube, få klippet sedd av miljoner människor och på så sätt lyckas bli bokat till spelningar. Helt utan hjälp från de stora skivbolagen. En förändring som Adam ser som positiv.

– När jag försökte slå igenom som 15-åring var det inte lika lätt att göra det via Youtube. Det är så klart en bra grej att artister idag inte behöver vara lika beroende av skivbolagen.

– Jag känner artisten Adam bättre idag än vad jag gjorde när jag började, säger Adam Kanyama om hans egen utveckling inför kommande singelsläppet. Foto: Claudio Britos

Ber om en shoutout

Vi sitter på en bänk intill den ödelagda asfaltsplanen. Kidsen har börjat röra sig hem igen. En vänder sig om och ber Adam om en shoutout på Instagram. Han svarar genom att le och vinka som ett tecken på att han hört kravet.

Barnen leder oss in på att reflektera över framtiden. Är dagens Adam Kanyama där han trodde att han skulle vara för åtta år sedan? Frågar du Adam själv så har han aldrig lagt ner mycket tid på att tänka på hur hans karriär kommer att se ut om fem eller tio år. Det tankesättet är intakt än idag.

– Om fem år är det viktigaste att jag har lugn och ro. Att oavsett vad jag håller på med så är jag förhoppningsvis lycklig.

Foto: Claudio Britos

Adam Kanyama

Ålder: 22

Bor: Norsborg sedan 1997

Yrke: Rappare

Aktuell med: Kommande låten “Kan inte stoppas”.