FRAMÅT. Adam Tensta, Sina Nikafkar, 21 år från Hallonbergen och Sabrina Elhafi, 17 år från Hässelby. Alla tycker de att det är tråkigt att kursen snart är över. Foto: Anna Wettergård

Adam Tensta utbildar Järvaungdomar

Adam Tensta har under två terminer hållit musikutbildningar för ungdomar i Järva, som har fått lära sig allt de behöver för att kunna bli independentartister. – Jag gör det för att någon måste göra det. Skivbolagen tar inte sitt ansvar, säger han.

  • Publicerad 07:15, 30 nov 2018

Egentligen heter han Adam Taal, men de flesta känner honom som Adam Tensta. Under många år har han etablerat sig som artist, och nu vill han ge en ny generation ungdomar chansen att göra detsamma, genom utbildningen FRAMÅT.

I två terminer har han utbildad ungdomar i allt de behöver kunna för att etablera sig som independentartister – utan skivbolag i ryggen. Det är ingen traditionell utbildning i att göra musik, utan det handlar om allt det där andra: PR, kontrakt, royalties, skivbolag, Stim och så vidare.

– Många vill inte gå den traditionella vägen, där de blir signade av skivbolag. Man vill behålla inflytandet över sin egen karriär, säger han när vi träffar honom tillsammans med två elever på ett hotellrum på Grand Central by Scandic.

Det hela började i Tensta. Adam Tensta fick stöd av Spånga–Tensta stadsdel för att starta utbildningen, som då riktade sig till ungdomar i Järva. Den första terminen hölls kursen i Tensta torn.

Men för den andra terminen på utbildningen blev det inga pengar från stadsdelen. Då sökte han istället efter en extern partner och hittade Scandic. Här får de övernatta, låna lokaler och studios. Här ordnar också eleverna själva ett stort avslutande event i början av december.

För dem har de två terminerna på kursen varit en omvälvande resa. Och de är väldigt glada över att de sökte till kursen.

– Jag ville ha kunskap om hur branschen ser ut innan jag dök in i den, säger Sina Nikafkar.

Han tycker om tanken på att vara independentartist, eftersom han inte vill lämna ifrån sig kontrollen över sin musik till ett stort skivbolag.

– För oss kreativa som värderar vår konst över allt annat är det ett mardrömsscenario att någon tar den ifrån dig.

Och utbildningen är han väldigt nöjd med.

– Det har varit fantastiskt. Inte minst att ha Adam närvarande. Det pushar oss bara att han är i närheten.

Sabrina Elhafi håller med.

– Det har varit skitroligt. Det nästan största har varit ens egen process. När jag började vågade jag inte ens läsa upp mina texter. Nu ska jag snart stå på scenen.

Både tycker också att kontakterna som de har knutit har varit värdefulla. Utbildningen har nämligen inte bara varit till för aspirerande artister, utan även för dem som vill bli producenter, managers och så vidare.

– Vi kom dit för kunskapen men kom därifrån med något väldigt värdefullt: ett kontaktnät. Vi försöker alla hjälpa varandra, säger Sina Nikafkar.

Adam Tensta tycker att det känns tråkigt att utbildningen snart är över, och funderar på om han skulle kunna ordna en tredje termin för de här eleverna.

– Det har varit grymt; de är skarpa.

Samtidigt har han andra elever att fokusera på. Han har redan en kull som ska börja på utbildningens andra termin, "Scandicterminen", och snart startar ytterligare en grupp nybörjare. Men nu har utbildningens första termin flyttat från Järva till Odenplan.

– Vi började i Järva, men nu är det dags att ge alla Stockholmare chansen, avslutar han.

Avslutande event och kommande terminer

Den första december hålls en stor avslutningsfest på Grand Central by Scandic. Alla som är över 18 år är välkomna, men det gäller att komma tidigt för att få plats. Från klockan 19 - 02 är dörrarna öppna. Först är det ett panelsamtal, med bland Ametist Azordegan. Och klockan 21.30 är det ett set med ungdomarnas egna musikframträdanden. Inträdet är gratis.

För den som är nyfiken på utbildningen lägger Adam Tensta ut information om kommande terminer på sin Instagram. therealfakeadamtensta heter han där.