Vilse. Cesar hade varit hemlös i 13 år när han togs om hand av Adelsö katthjälp. Foto: Privat

Adelsö katthjälp: Så hjälper du din marskatt

Den loja katten som mest legat i soffan under vintern är plötsligt en skrikande och ylande bråkstake. Säg hej och (inte) välkommen till marskatten.

  • Publicerad 15:26, 28 feb 2018

Ljus och dagsmeja får livet att spritta i många av oss. Så även i katterna. ”Marskatt” är ett begrepp som syftar på hur vissa katter beter sig när våren närmar sig. Men beteendet det beskriver är specifikt det hos en okastrerad katt som är könsmogen eller löper, menar Annie Mohl på Adelsö katthjälp.

– Katters hormoner styrs av ljus och värme. En okastrerad katt söker partner. Hanar bråkar och slåss och kan verkligen bli skadade och för honorna kan det vara så illa att en hona inte bara blir dräktig på våren, utan får flera kullar varje år, säger hon.

En kastrerad katt beter sig inte alls på samma sätt.

– Det finns de som reagerar på att det är vår igen, men absolut inte på samma sätt som okastrerade katter, säger hon.

Annie Mohl menar att det är näst intill djurplågeri att låta en okastrerad katt springa lös ute, eftersom det kan leda till stora hemlösa kattkolonier med kullar ungar varje år. Med hjälp av en stor privat donation nyligen har Adelsö katthjälp nu möjlighet att hjälpa till med kastreringar.

– Vi bekostar kastreringen hos de som behöver stöd. Man kan ansöka hos oss och kastreringen sker på Mälaröarnas veterinärpraktik, säger Annie Mohl.

När katter börjar driva runt över större områden är risken också större att de går vilse. En katt som Annie Mohl har tagit hand om på Adelsö visade sig ha sprungit bort för 13 år sedan.

Har man en katt som dyker upp hemma hos en behöver man leta rätt på ägaren, och det gör man mest effektivt genom att lägga lappar i brevlådor, menar Annie Mohl. Men en katt som far illa behöver först och främst ha mat och omvårdnad.

– Om det är en katt som verkar skygg och ser sliten ut och verkar hemlös, då tycker jag att det första är att ge mat. Man kan inte stå och se på när en katt lider och svälter ihjäl, säger Annie Mohl.

Detta är Adelsö katthjälp

Projektet startade 2015 när initiativtagarna hittade ett gäng kattungar i en lada på Adelsö.

Det är ett projekt under föreningen Rädda katterna.

Föreningen samarbetar med två katthem, men där finns inte tillräckligt mycket plats för alla katter som behöver hjälp.

Därför jobbar Adelsö katthjälp med en metod som går ut på att fånga in hemlösa katter som kastreras och sedan släpps ut igen. Därefter matas de och tas om hand i den invanda miljön de bor i, som exempelvis en lada.

Här är Svartsjö slotts mörka historia

Nyheter ✓Slavhandel ✓Sexorgier ✓Familjefejder Det är 1757 och till Svartsjö kommer en liten pojke. Han har fraktats från Karibien som gåva till drottningen. Vem var pojken? Bland lysande blåsippor och drillande vårfåglar i Svartsjö slottspark...lördag 28/3 7:30

Fem stockholmare om livet under coronakrisen

Nyheter ✓1177-sjuksköterskan ✓På äldreboendet ✓Blev uppsagd ✓Pluggar hemifrån Många jobbar hemifrån, andra har inte längre ett jobb att gå till eller får inte ta emot besök. Coronaviruset påverkar oss alla, och vi har pratat med några av alla dem som fått ställa om vardagen...fredag 27/3 15:09

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01