Adina, 8 år, vill göra Söder roligare – skrev brev till politikerna

Åttaåriga Adina Sonko tröttnade på att behöva lämna Söder för att ha kul. Hon tog saken i egna händer och skrev ett brev till politikerna.

  • Publicerad 11:00, 13 aug 2017

På ett dygn hann Adina Sonko, 8 år, gå från frustration till hopp. Det var på väg hem från festival 127 i Skärholmen i sommar som hon tröttnade på att behöva åka så långt för att ha kul.

– Jag bodde där förut och älskar den festivalen. Men det är tråkigt att behöva åka så långt. Så då tänkte jag: vi ska ha en festival här!

Samma kväll föreslog mamma Katarina Warming att dottern kunde skriva ett medborgarförslag till staden. Och innan läggdags blev det av – med svar redan nästa morgon. Där blev familjen inbjudna till stadsdelens möte den 24 augusti för att själva informera nämnden om förslaget.

– Det känns jättespännande! Jag ska klä upp mig i kavaj och fluga, med klänning under, säger Adina.

Adina Sonko, 8 år, Södermalm, har lämnat in medborgarförslag till staden om en barnfestival på Söder. Foto: Sacharias Källdén

En festival för alla barn

Det bästa med festivalen i Skärholmen är att den just är för mindre barn, något som Adina saknar på Söder.

– På min festival ska alla barn vara välkomna. Där kan vi pyssla, hoppa studsmatta, måla krukor, göra egen väska och fläta våra hår. Vi kan ha roliga tävlingar, som sparkcykeltävling och spela basket och bandy tillsammans. Och äta massa god mat, säger hon.

”Vi skulle ha så kul”

Adina tror en barnfestival på Söder skulle betyda mycket för många.

– Det skulle vara så många barn där! Vi skulle ha så kul och göra saker tillsammans. Jag tror många tycker som jag att det är lite tråkigt här nu, man har ju varit på alla lekplatser redan. Vi behöver något nytt, säger hon.

Om drömmen blir sann återstår att se. Hon tycker att fler barn borde ta sina drömmar på allvar.

– Ni som tror att barn inte kan någonting, ni har fel! Om du har en stor dröm som du inte kan göra själv så kan du skriva medborgarförslag, säger hon.

Adina Sonko. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.