Likt. Tv-kanalen, tekalasen och hantverken på väggarna påminner om Afghanistan, berättar Ali Zardadi, Muhammad Bilal och Issa Murdi som ofta besöker Arya Restaurang i Vårberg. Foto: Sara Ringström

Viktigast att tänka på för att lyckas med en qabeli är att riset har rätt konsistens. Södra Sidans testpanel, Issa Murdi, Ali Zardadi och Muhammad Bilal, är lite oeniga om de ska ge Aryas qabeli A, eller A+, i betyg. Den skulle behöva vara varmare om den skulle få plus i kanten, menar Ali Zardadi. Foto: Sara Ringström

Långkok. Qabeli är en av de mest populära rätterna på Arya, men de serverar också kebab, falafel och pizza. Foto: Sara Ringström

Afghansk festmat på Vårbergs dolda pärla

"När jag äter tänker jag att jag är i Afghanistan, sen går jag ut och ser att jag är i Sverige", säger Muhammad Bilal som följer med till det fjärde stoppet på Södra Sidans matresa längs röda linjen: Arya restaurang i Vårberg.

  • Publicerad 11:13, 24 maj 2017

Doften av ris tränger igenom lukten av rengöringsmedlet som sprutas på borden. På Arya Restaurang i Vårberg förbereds för lunchöppning.

Den är en av få afghanska restauranger i Stockholm. Ligger lite dold, en halvtrappa över markplan, utanför Vårbergs centrum. Men har den senaste tiden fått många nya kunder.

Hadi Baxat har varit på plats sedan klockan sju för att förbereda paradrätten, qabeli. Lammet ska koka långsamt och riset ska ligga i blöt innan de kokas och toppas med pinjenötter, russin, morötter och kardemumma.

– Viktigast är att riset inte är för hårt och inte för mjukt. En del som lagar mat kan känna på lukten när det är färdigt, säger en av stamkunderna Ali Zardadi.

– Inte jag, jag tittar på riset och ser om det har rätt färg, berättar Hadi Baxat på dari medan han låtsas hålla upp ett riskorn mellan fingrarna.

Ali Zardadi kommer till restaurangen nästan varje vecka, ofta med svenskar som vill testa afghansk mat. Idag har han tagit med sig vännerna Issa Murdi och Muhammad Bilal.

– I Afghanistan brukar vi mest äta mat på kvällen, tillsammans med grannarna i byn, berättar Muhammad Bilal.

Han beställer ändå en tallrik qabeli. I Afghanistan är det en festmåltid, något som de normalt bara äter på bröllop.

– Det är jättegott, men jättedyrt och jättesvårt att laga, säger Ali Zardadi.

När de saknar afghansk mat brukar de åka till Ayra.

– När jag äter tänker jag att jag är i Afghanistan, sen går jag ut och ser att jag är i Sverige, säger Muhammad Bilal.

Det är inte bara maten som är lik. Teet, tv-kanalen, salladen.

– Och så pratar han dari och skojar precis som i Afghanistan. Han är jättesöt, säger Ali Zardadi och nickar till Hadi Baxat som står bakom kassan.

Restaurangens ägare Robina Bayat är inte på plats. Hon kontaktar restaurangen via telefon. I början jobbade hon i köket, men de senaste åren har hon varit mammaledig.

Det är idag sex år sedan hon tog över lokalen. Hemma i Afghanistan var hon och hennes man läkare, men när de kom till Sverige blev det tvungna att hitta ett annat sätt att försörja sig medan de väntade på att få svensk läkarlegitimation.

– Från början var det jättesvårt för oss att få bra ekonomi i Sverige. Vi ville inte bara leva på socialen utan tänkte att vi måste satsa på något eget, så vi startade restaurangen. Det finns inte så många afghanska restauranger i Stockholm, säger hon.

De första åren var svåra, de hade bara en eller två kunder per dag, berättar hon. Men med tiden gick det allt bättre.

– Nu har vi gäster från många olika länder. Många som kommer hit känner inte till den afghanska maten. Vi får berätta vad det är. De smakar och sen kommer de igen, säger hon.

Hennes man har redan börjat jobba som läkare och nu jobbar hon för att också få sin läkarlegitimation. Samtidigt vill hon vara kvar i restaurangbranschen.

– Jag vill satsa på en till restaurang i Malmö eller kanske Göteborg.

Matresan

Södra Sidan har påbörjat jakten efter röda linjens bästa matställe. Vi har besökt restauranger från Bredäng till Vårberg. Nästa vecka testar vi restauranger i Vårby gård. Har du tips? Mejla: redaktion@sodrasidan.se!

LÄS ÄVEN:
Legendariska kebaben i Bredäng: "Pappas special gör barn till män"

Balis fisk lockar alla till Sätra

Guldgul falafel, rövarhistorier men ingen röd sås på Kahramane