NYBYGGARNA. Snart slår Issifu Ibrahim och Labinota Shaqiri upp portarna för den nya barberarsalongen Afrozinken i Zinkensdamm. Foto: Sophie Stigfur

Afrosalong vill bli nya hänget på Södermalm

Frisörsalongerna i Stockholm är alldeles för stela och saknar dessutom kunskap om afrosvenskars hår. Det menar Labinota Shaqiri och Issifu Ibrahim, som ska förändra klimatet med den nya barberarsalongen Afrozinken.

  • Publicerad 19:30, 5 sep 2017

Dancehallvideos på hög volym, fotbollsmatcher på storbild och en soffhörna med tv-spel istället för skvallertidningar.

– Först tänkte vi ha ett biljardbord också men så kom vi på att det nog är bra att göra plats för en stol där man sköljer håret istället, säger Labinota Shaqiri och skrattar.

Det är hon som tillsammans med Issifu Ibrahim, barberare sedan 20 år tillbaka, snart slår upp portarna för den nya salongen Afrozinken i Little Shop of Records gamla lokal vid Zinkensdamm. Något som behövs i Stockholm, eftersom de flesta salonger i dag saknar kunskap om afrosvenskars hår, enligt Labinota Shaqiri.

– Jag vill inte att mina barn ska gå till frisören en dag och få höra "tyvärr, vi kan inte hjälpa dig". Men jag har hört så många skräckexempel. Hit ska alla kunna komma och känna sig trygga, oavsett vilken struktur man har på håret.

Frisören Wafa: ”Stockholmare är roligare än lantisar”

Soffhäng för polarna

Visionen är en långt mer avslappnad atmosfär än vad som råder på de gängse Stockholmssalongerna i dag. Tänk filmen Barbershop, där Ice Cube spelar ägare till en salong där en strid ström av udda karaktärer spenderar sina dagar. Fritidsgård för vuxna, typ. Med afrobeats i högtalarna.

– Man ska kunna dra med sig sina polare som kan hänga här och garva och spela tv-spel under tiden. Allt behöver inte vara så organiserat, strikt och tyst hela tiden. Att komma hit ska kännas som att komma hem till sin familj, säger Issifu Ibrahim.

Afro Söder – återöppnar på Söder

Södermalm mer redo

Att salongen hamnat just på Söder är ingen slump.

– Jag tror människor på Södermalm är lite mindre stela än i övriga Stockholm. Det finns en öppenhet och nyfikenhet. På Östermalm hade det nog inte funkat, säger Labinota Shaqiri och skrattar.

Afrozinken öppnar måndag 11 september.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.