Här är huset som fastighetsägarna vill riva, granne med klassiska Markeliushuset. Men stadsbyggnadsnämnden avslog ansökan. Foto: Per Brandt

Ägaren om stoppade rivningen: "Ska se hur vi kan gå vidare"

Vd:n för Lärarförbundets fastighetsbolag är mycket kritisk till stadsbyggnadsnämndens beslut att avslå rivningsansökan.

  • Publicerad 12:53, 31 jan 2020

Igår kväll tog stadsbyggnadsnämnden beslutet att avslå rivningsansökan för hyreshuset på John Ericssonsgatan 4, intill Markeliushuset. Det är Lärarförbundet, som äger huset genom deras fastighetsbolag Gemfast, som har ansökt om att får riva 1930-talshuset.

Beskedet: Hus vid Norr Mälarstrand får inte rivas

Anledningen enligt bolaget är att huset, som är tomställt sedan 2018, håller på att vittra sönder, och att flera firmor tackat nej till att ta fram offerter på en renovering på grund av att säkerhetsskäl då rasrisken för huset är stor.

Enligt stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larssons (M) pressekreterare Edward Tovi hänvisar de till stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande som motivering till beslutet, där bland annat byggnadens och områdets kulturhistoriska värden anges som skäl.

Men Gemfasts vd Stefan Lindhoff är mycket kritisk och tycker att beslutet är fel. Hur bolaget ska gå vidare i ärendet, om de till exempel ska ansöka på nytt eller överklaga beslutet, ska de nu undersöka och ta ställning till.

– Alla rapporter och underlag pekar på att rivning är det enda rimliga alternativet så det är svårt att förstå hur de har motiverat sitt beslut. Vi kommer nu att se över hur vi kan gå vidare med det här, säger Stefan Lindhoff, vd på Gemfast i en skriftlig kommentar till KungsholmenDirekt.