Bowlinghallens ägare har valt att inte skriva under ett nytt kontrakt, och ska ha lämnat lokalerna senast sista juni. Bilden är en arkivbild. Foto: Ylva Bergman

Ägaren säger upp Jakobsbergs bowlinghall

Turerna kring bowlinghallen i Jakobsberg har varit många. Nu har Bowling Bulls ägare skrivit under en uppsägning av lokalen. Hyresvärden vill dock att det fortsatt ska bedrivas bowling i lokalen.

  • Publicerad 15:19, 8 apr 2019

Emil Sawma, bowlinghallens ägare under en demonstration för hallens bevarande i höstas. Foto: Mikael Andersson

Sedan förra våren har det pågått en förhandling om hyran mellan bowlinghallen Bowling Bull i Jakobsberg, och hyresvärden Järfällahus, JHAB, det kommunala bostadsbolaget.

I korthet har det handlat om att JHAB velat genomföra en hyreshöjning från 488 kronor till 950 kronor per kvadratmeter och år. Något ägaren inte gått med på.

Det har varit flera turer om vad hyran ska landa i, och frågan har varit uppe i hyresnämnden. Men nu står det klart att bowlinghallen inte kommer att finnas kvar i sin nuvarande regi.

Emil Sawma, som äger Bowling Bull, har nämligen valt att inte skriva under det senaste kontraktet som JHAB la på bordet. Nu är en uppsägning påskriven, enligt JHAB.

Kontraktet gällde ett tioårigt avtal med samma hyra som tidigare i fem år, varav de resterande fem åren med det medlingsbud som hyresnämnden kom fram till. Medlingsbudet innebär en hyreshöjning på 50 procent, istället för nästan 100 procent som JHAB först ville genomföra.

– Men avtalet var inte på samma villkor som i dag, bland annat skulle de införa parkeringsavgifter, och det skulle göra att många inte kom hit. Jag vill bara få det här undanstökat nu och gå vidare. Och tacka alla de som stöttat bowlinghallen, säger Emil Sawma.

Vad fick dig att inte skriva under, du har tidigare efterfrågat ett tioårigt kontrakt?

– Jag skulle ha varit tvungen att skriva under ett slavkontrakt. Det har varit så många turer fram och tillbaka att jag ledsnat, och verksamheten har blivit lidande.

Emil Sawma betalar den sista hyran nu i april och ska ha lämnat lokalen senast 30 juni i år.

"Enkelt att lägga ansvaret på oss"

JHAB menar å sin sida att de gjort vad de kunnat för att tillmötesgå bowlinghallens krav.

– Under hela den här resan har vi gjort allt för att bowlingen ska kunna vara kvar. Ägaren kämpade bland annat hårt för att få till ett tioårigt avtal, och när han fick det och alla andra krav tillgodosedda valde han ändå att tacka nej, säger Johannes Franke, kommunikationschef på JHAB.

Ägaren kallar det för "ett slavkontrakt", hur ser ni på det?

– Det är enkelt att lägga ansvaret på oss. Men vi har gett ett väldigt, väldigt generöst erbjudande, och det har han tackat nej till. Parkeringarna har ingenting med själva lokalavtalet att göra.

Vad ska hända med lokalen nu?

– Vi jobbar på det. Vi har haft en förhoppning om att ägaren skulle driva verksamheten vidare, och nu står det klart att det inte blir så. Nu börjar arbetet med att kontakta potentiella hyresgäster.

Är ambitionen att det fortsatt ska vara en bowlinghall i lokalen?

– Ja, det har vi sagt hela vägen. Sedan får vi se om vi lyckas med det, säger Johannes Franke.

Nedan kan du läsa mer om turerna kring bowlinghallen i Jakobsberg.

Oro för framtiden i Jakobsbergs bowlinghall

Här demonstrerar de för bowlingen i Jakobsberg

Bowlinghallens hyra ska upp i hyresnämnden

Fortsatt oviss framtid för bowlinghallen i Jakobsberg

Stockholm Direkt