Genomfart. Runt 200 000 gånger om dagen passerar folk genom Sätra centrum. ”Man behöver man inte vara Einstein för att förstå att det blir skräpigt”, säger centrumägaren Curt Ahnström. Foto: Claudio Britos

Ägaren: ”Vi har inte gett upp om Sätra centrum”

Sätra centrum har fortfarande inte hämtat sig efter branden i november. Förra helgen brann det igen. Nu jobbar centrumägaren för att öka tryggheten i centrum.

  • Publicerad 17:24, 7 mar 2019

Förra helgen brann det i den lokal i Sätra centrum som tidigare använts som mötesplats för Trygga Sätra.

Det var några arbetare som jobbat nere i tunnelbanan som larmade om röken strax efter klockan tre natten till söndagen. Eftersom det inte hittats någon naturlig förklaring till branden rubriceras händelsen som mordbrand.

Branden har gett skador i lokalen men påverkar inte centrumet i övrigt, menar centrumägaren Curt Ahnström. Annat var det med branden som skedde i centrumet i november.

– Den har vi fortfarande inte riktigt hämtat oss från. Den branden var i en kulvert som håller ventilationen, vatten och avlopp och elektricitet, så det krävde mycket komplicerade tekniska lösningar. Där pågår fortfarande sanering. Det är en pulsåder till hela centrumet, säger han.

Men centrumet har också haft andra utmaningar den senaste tiden. Städningen har sedan början av februari tagits över av Stockholms stads trafikkontor och de städar bara två dagar i veckan. För lite, menar Curt Ahnström.

– Centrumet har säkert 20 000 passager om dagen, det är en medelstor svensk kommun som passerar här varje dag. Det behöver man inte vara Einstein för att förstå att det blir skräpigt, säger han.

Han är orolig för att skräpet ska ge intrycket av att ingen bryr sig om platsen och därmed öka känslan av otrygghet i centrumet. Det är viktigt att göra centrumet till en aktiv plats, menar han. För att göra det kommer det bland annat arrangeras aktiviteter för kvinnor i en hörnlokal, en av flera som står tom för tillfället.

– Första aktiviteten har vi 8 mars. Då ordnar vi med kvinnokaffe tillsammans med bland annat föreningen SätraKidz. Det blir gratis kaffe och samtal. Det är en del i att aktivera centrumet, att få in mer kvinnor och barn och tjejer, säger han.

I lokalen där apoteket tidigare låg kommer det snart flytta in ett nytt apotek. Där är avtalet påskrivet och de nya hyresgästerna ska vara på plats inom en månad.

Att det finns stora ombyggnadsplaner för centrumet får inte göra att man bara står och stampar i väntan på framtiden, menar Curt Ahnström.

– Vi har en detaljplan som pågår där tidsplanen är att beslut ska tas i Stockholms stad i slutet på 2020. Och sedan tar det ett tag innan det kommer igång, det händer tidigast under 2021. Så vi kan inte släppa läget idag, det tror jag är katastrofalt. Vi måste jobba på med det vi har.