Besviken. "Tumba står inför en enorm utveckling och vi ser ett stort intresse från exploatörer att etablera sig här, det vore tråkigt om centrumet inte hänger på den, säger Gabriel Melki, samhällsbyggnadsnämndens ordförande." Foto: Claudio Britos/Arkivbild

Ägarna ger upp utbyggnaden av Tumba C

Mer shopping, 300 nya bostäder och ett nytt resecentrum. Så såg de storslagna planerna för Tumba centrum ut när de presenterades 2013. Men sex år senare har inget hänt och nu är kommunens tålamod med centrumägaren Citycon slut.

  • Publicerad 13:42, 4 feb 2019

De storslagna planerna för nya Tumba centrum presenterades för första gången 2013. Centrumet skulle byggas på med ytterligare en våning med shopping, busstorget och pendetågsstationen skulle byggas om till ett inglasat resecentrum och 300 bostäder skulle byggas. Sex år senare har centrum fått ett ansiktslyft invändigt, men annars är allt som vanligt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och nu tror Citycon inte längre att det går att genomföra planen som tänkt. Konkurrens från andra köpcentrum i regionen och förändrade beteenden hos konsumenter har gjort det svårt att locka de aktörer man räknat med.

– Förändringen i marknaden har gått snabbare än väntat och vi har tvingats justera våra planer. Vi har inte fått någon ekonomisk rimlighet i planerna som det ser ut nu, säger Martin Kjellman, affärsområdeschef.

Kommunen ska bygga

Och nu har Botkyrka kommun bestämt sig för att gå vidare och ta fram planer för de delar av marken som kommunen äger, men som Citycon tidigare hade option på (rätt att bygga reds anm). En parkeringsplats vid Pingstkyrkan och slänten mellan Gröndalsvägen och busstorget.

– Vi tittar på att bygga bostäder där nu, jag tror att det kan gå rätt snabbt. Något måste hända nu oavsett Citycons planer, säger Gabriel Melki (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Vill ändra planen

Planerna för Tumba centrum är inte nedlagda men behöver justeras, enligt Citycon.

– Vi tror inte att vi kan genomföra det vi velat med befintlig detaljplan. Vi har velat få till en ändring för att minska handelsdelen och få mer fokus på bostäder och kontor men det tillåter inte planen, säger Martin Kjellman.

Enligt honom har man diskuterat med Botkyrka kommun ifall det går att göra ändringar i detaljplanen.

Men att Citycon inte längre tror på den liggande detaljplanen var en nyhet för kommunen enligt Gabriel Melki (S).

– Nej, jag har inte fått höra det så tydligt, de har sagt att de behöver se över nya koncept. Om de vill göra ändringar så får de komma med en konkret, trovärdig idé så får vi se om det går att göra. Men en sån process kan ta två år till, jag tycker att det är viktigt att man kommer igång nu, säger Gabriel Melki (S).

Citycon har rustat upp Tumba centrum invändigt för 100 miljoner kronor. Men utbyggnaden med ytterligare en våning handel tror man inte på längre. Foto: Sara Ringström

"Kanske ska sälja?"

Med planer på 2500 nya bostäder i Storvreten, 550 i Tumba skog och ett nytt bostadsområde vid Alfa Laval kommer kundunderlaget till centrum öka kraftigt framöver, menar Melki.

– Tumba står inför en enorm utveckling och vi ser ett stort intresse från exploatörer att etablera sig här, det vore tråkigt om centrumet inte hänger på den. Om de inte tror på Tumba kanske de ska sälja marken.

Men i dagsläget saknas både bostäder och arbetsplatser för ett större centrum, det finns ingen efterfrågan på mer handelsytor, enligt Martin Kjellman. Han är positiv till att kommunen går vidare med egna planer.

– Det ökar ju förutsättningarna för utvecklingen av Tumba centrum. Och vi tror på Tumba, det är därför vi investerat hundra miljoner kronor på att rusta upp centrum invändigt.

Kommunens tålamod snart slut: "Ta in fler aktörer i planerna för Tumba C"

Utbyggnaden av nya Tumba C osäker: "Det är jättesvårt att sia om en start"

INSÄNDARE. När blir Tumba C färdigt?

Citycon om centrumplanerna i Tumba: Vi försöker hitta en lösning

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android