HJÄLPER. Agnetha Olofsson i Carlslund tänker redan på julen. Varje år hjälper hon familjer som har det det tufft ekonomiskt med en kasse behövliga varor och julklappar. Foto: Charlotte Arwedsson

Agnetha i Carlslund tänker redan på julen

Sommaren har precis tagit slut, men Agnetha Olofsson i Carlslund tänker redan på julen. För sjunde året i rad hjälper hon familjer som har det ekonomiskt tufft med klappar och julmat.

  • Publicerad 07:15, 15 sep 2019

Jag gör det för att barnen ska få en bra jul.

Det kan tyckas lite tidigt att tänka på julen i september, men för Agnetha Olofsson i Carlslund är den ständigt närvarande. För sjunde året i rad hjälper hon utsatta familjer med en kasse med sådant som behövs i hushållet – och julklappar till barnen.

Kassen innehåller hygienartiklar, toapapper, strumpor, köksartiklar – och julmat och julklappar. Till julen kan det bli extra kännbart att man inte har råd att fira som "alla andra".

– Jag vet hur det är att ha det knapert och tufft ekonomiskt. Kan man göra något så ska man göra det, säger Agnetha Olofsson.

BUNKRAR. Agnetha Olofsson åker till Ullared flera gånger om året för att bunkra varor som sedan hamnar i behövande familjers julkassar. Foto: Charlotte Arwedsson

Sju år sedan

Det började för sju år sedan när hon satt hemma och chattade på en köp- och säljsida på Facebook.

– Någon frågade om vi inte borde göra något för de som har det tufft. Gärna, skrev jag, och så slutade med att jag höll i det, säger Agnetha och skrattar lite.

De familjer som vill ha en julkasse får berätta lite om sin situation och varför de behöver hjälp.

– Det finns alla möjliga anledningar till att folk har det tufft. Någon familjemedlem kan ha blivit sjuk, det finns de som är utförsäkrade eller har höga hyror som äter upp all inkomst.

I år har redan elva familjer hört av sig.

– Jag brukar hjälpa max 25 familjer, annars blir det för stort. Alla får likadana kassar, men inga pengar. Däremot brukar jag köpa presentkort på bio, hamburgare och idrottsprylar.

Åker till Ullared

Hon åker buss till Ullared sex, sju gånger om året och bunkrar upp varor hemma i garderoberna.

Det kan vara schampo, hårsnoddar, hårborstar, badskum, tops, bomull, plåster, tvål och andra hygienartiklar.

– Då tar jag taxi med alla kassar hem, säger hon.

Till vardags jobbar Agnetha som fritidsledare på en skola i Bromma.

– Jag har en skada som gör att jag inte kan jobba heltid. Jag var med i en bussolycka för snart 20 år sedan, så jag blir fort trött, berättar hon.

Hur orkar du hjälpa andra?

– Jag gör det ihop med frivilliga som ger bidrag eller handlar. Alla kan göra något litet. Jag gör det för att barnen ska få en bra jul.

Vill du hjälpa Agnetha att hjälpa?

Om du vill ge ett ekonomiskt bidrag för att hjälpa familjerna i jul, kontakta Agnetha Olofsson på Messenger eller på mobilnummer 0702-91 77 81. Man kan även handla efter en lista man får av Agnetha.
Sista ansökningsdag för de familjer som vill ha hjälp är den 18 september.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Flera butiker slutar med kontanter efter rån

Nyheter "Nu behöver varken vi eller kunderna vara rädda" Allt fler butiker i Väsby väljer bort kontanter som betalning. Flera gör det för att de blivit utsatta för rån eller vill minska rånrisken. Samtidigt höjs röster i samhället för att behålla kontanter...fredag 21/2 11:20

Folk hittar till semlorna i Brunnby-Vik

Nyheter "Hemligheten är hur man jäser degen" Lika traditionell som svenska semlor är frågan om var den bästa semlan finns. Ett av de semmelställen i Väsby som ofta förekommer i diskussionen är Abbes i Brunnby-Vik. Här är det den klassiska...torsdag 20/2 11:00

Vilda Väsby klart för hockeyettans finalserie

Sport Halmstad väntar efter säsongens andra serieseger Vilda Väsby är ett av Sveriges två bästa division 1-lag. I hockeyettans grand final väntar Halmstad HF i bäst av tre matcher med start på tisdag.onsdag 19/2 23:10
Stockholm Direkt