Foto: Fredrik Gustafsson

”Åh, jag älskar vår nya buss”

Förskolor på hjul kommer att bli allt vanligare de närmaste åren i Enköping. Det har Skolnämnden bestämt. I veckan fick Kraftens förskola en helt ny buss. – Den här kom i rättan tid, säger pedagogen och busschauffören Charlotta Glatz.

  • Publicerad 13:21, 7 feb 2019

Ett tjugotal förskolebarn. En helt ny buss, men bakom ratten sitter samma chaufför – Charlotta Glatz. Hon var med när Enköpings första förskolebuss togs i bruk 2013.

– Den här kom i rättan tid. Den vi hade var på upphällningen. Den här är perfekt, och framför allt är den varm, säger pedagogen och busschauffören Charlotta Glatz.

En annan som är strålande glad över den nya förskolebussen är femåriga Yousur.

– Jag älskar vår nya buss. Den är mycket bättre än den gula, säger hon, samtidigt som hennes sätgranne Totte flikar in:

– Men den nya bussen är trång tycker jag.

Charlotta Glatz, förklarar anledningen till att sätet känns trångt. Bilbarnstolarna är inte inställda för respektive barn ännu. Men det var de när förskolebussen tog sin första tur, med full besättning.

Den nya förskolebussen är en av sex som kommer att tas i bruk de kommande året. Det beslutades i Skolnämnden förra årets. Den nya bussen levererades till Kraftens förskola på Västerleden. Men under 2019 ska fler förskolor i Enköping få mobila avdelningar som använder sådana här bussar. Och det är en utveckling som pedagogen Charlotta Glatz välkomnar.

– Jag har arbetat på en massa förskolor tidigare. Det är en stor skillnad med förskolebuss. Jag tänker aldrig gå tillbaka, säger Glatz och tillägger:

– Dessutom tycker jag att barnen utvecklas bättre när de få vara ute. Och de håller sig friskare.

Vart ska ni ta vägen i dag?

– Det är inte helt bestämt än. Det är väglagen som bestämmer våra rutten. Men vi har en grovplanering att utgå ifrån. Det blir kanske Bredsand idag, säger Glatz avslutningsvis.

Vad är en förskolebuss?

En förskolebuss är en avdelning med äldre förskolebarn (4-5-årsåldern). Bussen utgår från en och samma förskola där föräldrar lämnar och hämtar. På morgonen kör bussen maximalt en halvtimme enkel resväg till den plats där dagens förskoleverksamhet ska bedrivas. Det kan vara en lekpark, ett bibliotek, ett museum eller någonstans i skogen.

Källa: Enköpings kommun