VINNARE. Ahmed Abdullahi vann en guldbagge med kortfilmen Martyren. Foto: Pressbild

Ahmed från Rissne vann Guldbagge

Priset för bästa kortfilm gick igår till Ahmed Abdullahi på Guldbaggegalan. "Det känns surrealistiskt".

  • Publicerad 20:38, 29 jan 2019

Att Ahmed Abdullahis film Martyren skulle ta hem bästa kortfilm var han inte alls förberedd på. Såpass att han inte ens hade skrivit ett tacktal.

– Jag hade noll förväntningar. Jag tyckte bara att det skulle bli kul att gå på galan, jag har aldrig varit på den innan, säger Ahmed Abdullahi som fortfarande är märkbart tagen.

– Det känns surrealistiskt. Det är en bra beskrivning, det känns overkligt och jag är lite överrumplad av det hela. Det känns extremt roligt att vinna det här priset, efter att allt jobb man gjort. Det känns som en klapp på axeln att få en liten bagge, säger han.

På grund av filmens tematik har det varit svårt att hitta skådespelare.

– För mig betyder det jättemycket att vinna det här priset, mest för att det har varit en lång resa att få göra den här filmen. Jag har känt att om inte jag berättar, vem ska berätta en sån här historia.

Kortfilmen Martyren handlar om en mamma som börjar misstänka att hennes son radikaliserats. Idén till filmen kom för ett par år sedan när Ahmed började se mycket rubriker om radikalisering i medier, men inte tyckte att någon riktigt vågade ta i ämnet. Han ville också ge en motbild till hur islam brukar porträtteras i film.

– Det har varit extremt mycket svarta rubriker om killar som har åkt och hur farligt det är, men man har inte pratat så mycket om hur vi kan närma oss det här eller vad det är som gör att de här ungdomarna ger sig iväg.

Han hoppas nu att filmen blir en ingång till dialog.

– Den berättar på ett sätt som inte är anklagande, utan humaniserande. Film har förmågan att skapa en dialog utan att peka med pekfinger.

Att historien berättas genom en mammas ögon tror han gör att fler kan relatera.

–Jag tror att det blir lättare att ta till sig historien, det är speciellt många mammor som har kommit fram till mig och sagt att de kände med huvudkaraktären i filmen.

Han tyckte det var viktigt att hitta den allmänmänskliga historien.

– Man kanske inte behöver tänka på det extrema, utan kan känna igen sig i en mamma som är orolig för sin son och undrar hur hon får tillbaka sin lilla pojke. Jag ville samtidigt göra en hyllning till mammor.

Ahmed bor i Rissne sen flera år tillbaka och det var också på folkhögskolan i Sundbyberg som hans intresse för film uppstod. Nu håller han på att jobba med en ny idé med samma team som han gjorde Martyren med. Vad det blir är för tidigt för att avslöja men det kommer bli på ett helt annat tema.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här kostar villorna mest i Stockholm

Nyheter LISTA: Så har huspriserna förändrats – kommun för kommun På vissa håll i länet har huspriserna sjunkit med 9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har...onsdag 20/2 7:00

Förslag om uppdelat arvode återremitterat

Nyheter Lång debatt om Socialdemokraternas förslag Efter en debatt som pågick i knapp en och en halv timme återremitterades Socialdemokraternas förslag att en av partiets två kommunalrådsposter ska fördelas på nio personer.tisdag 19/2 15:50

Få vill nattvandra i Sundbyberg

Nyheter Kämpar för att locka vuxna ut på kvällarna Sju personer har valt att viga sin tid till att nattvandra i Sundbybergs lokala delar. Men för att klara av arbetet behöver det vara fler och just nu är uppslutningen "katastrofdålig", enligt...tisdag 19/2 11:00