VINNARE. Ahmed Abdullahi vann en guldbagge med kortfilmen Martyren. Foto: Pressbild

Ahmed från Rissne vann Guldbagge

Priset för bästa kortfilm gick igår till Ahmed Abdullahi på Guldbaggegalan. "Det känns surrealistiskt".

  • Publicerad 20:38, 29 jan 2019

Att Ahmed Abdullahis film Martyren skulle ta hem bästa kortfilm var han inte alls förberedd på. Såpass att han inte ens hade skrivit ett tacktal.

– Jag hade noll förväntningar. Jag tyckte bara att det skulle bli kul att gå på galan, jag har aldrig varit på den innan, säger Ahmed Abdullahi som fortfarande är märkbart tagen.

– Det känns surrealistiskt. Det är en bra beskrivning, det känns overkligt och jag är lite överrumplad av det hela. Det känns extremt roligt att vinna det här priset, efter att allt jobb man gjort. Det känns som en klapp på axeln att få en liten bagge, säger han.

På grund av filmens tematik har det varit svårt att hitta skådespelare.

– För mig betyder det jättemycket att vinna det här priset, mest för att det har varit en lång resa att få göra den här filmen. Jag har känt att om inte jag berättar, vem ska berätta en sån här historia.

Kortfilmen Martyren handlar om en mamma som börjar misstänka att hennes son radikaliserats. Idén till filmen kom för ett par år sedan när Ahmed började se mycket rubriker om radikalisering i medier, men inte tyckte att någon riktigt vågade ta i ämnet. Han ville också ge en motbild till hur islam brukar porträtteras i film.

– Det har varit extremt mycket svarta rubriker om killar som har åkt och hur farligt det är, men man har inte pratat så mycket om hur vi kan närma oss det här eller vad det är som gör att de här ungdomarna ger sig iväg.

Han hoppas nu att filmen blir en ingång till dialog.

– Den berättar på ett sätt som inte är anklagande, utan humaniserande. Film har förmågan att skapa en dialog utan att peka med pekfinger.

Att historien berättas genom en mammas ögon tror han gör att fler kan relatera.

–Jag tror att det blir lättare att ta till sig historien, det är speciellt många mammor som har kommit fram till mig och sagt att de kände med huvudkaraktären i filmen.

Han tyckte det var viktigt att hitta den allmänmänskliga historien.

– Man kanske inte behöver tänka på det extrema, utan kan känna igen sig i en mamma som är orolig för sin son och undrar hur hon får tillbaka sin lilla pojke. Jag ville samtidigt göra en hyllning till mammor.

Ahmed bor i Rissne sen flera år tillbaka och det var också på folkhögskolan i Sundbyberg som hans intresse för film uppstod. Nu håller han på att jobba med en ny idé med samma team som han gjorde Martyren med. Vad det blir är för tidigt för att avslöja men det kommer bli på ett helt annat tema.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Stökigt i väntan på tvärbanan

Nyheter Förberedelser för kollektivtrafiken i Rissne centrum Inhägnat grönområde, avstängd parkeringsplats och en busshållplats inne på huvudparkeringen är några stora förändringar i och runt Rissne centrum. Orsaken är alla förberedelser för tvärbanan.måndag 19/8 8:15

Starka reaktioner när staden skyltade om

Nyheter Boendeilskan stor på grund av miss Årets sommarplåga i Sundbyberg blev borttagandet av tilläggstavlan om 7-dygnsparkering i anslutning till parkeringsytor runt om i staden. Stadens förtydligande information dröjde så länge att ilska...fredag 16/8 16:31
Stockholm Direkt