Christoffer Bergkvist, enhetschef på Torvsätra gruppbostad, tar emot en låda skyddsutrustning från Ahmed Waad. Foto: Privat

Ahmed kör ut skyddsutrustning till gruppboenden

Funktionsnedsatta är en bortglömd, och bortprioriterad, riskgrupp. Det menar Ahmed Wad på Assistanshjälpen, som nu delar ut skyddsutrustning till gruppboenden i Skärholmen.

  • Publicerad 11:26, 6 maj 2020

Nyheten om att en tredjedel av äldreboendena i Stockholmsområdet hade bekräftade fall av corona fick mycket uppmärksamhet, både av media och allmänheten.

Men en grupp som inte uppmärksammas lika mycket – trots att de också är utsatta – är de med funktionsnedsättning på landets alla gruppboenden. Det tycker Ahmed Waad på företaget Assistanshjälpen:

– Personalen har inte fått rätt skyddsutrustning på jobbet, de bortprioriteras. Och många av de boende har flera diagnoser och löper stor risk att drabbas av corona.

Risken är till och med kanske större eftersom de bor så tätt, menar han. Det finns ingen chans att isolera folk som man kan på äldreboenden, menar Ahmed.

Skänker skyddsutrustning

Hans företag Assistanshjälpen hjälper i vanliga fall folk att hitta och byta assistansbolag. Men i coronakrisen har de också behövt hitta ett nytt fokus. Nyligen hade de en kampanj där de samlade in pengar via swish för pengar som de sedan köpte skyddsutrustning för. Skyddsutrustning som de nu delat ut till några gruppboenden i bland annat Skärholmen och Älvsjö.

Christoffer Bergkvist är enhetschef på Torvsätra gruppbostad, som tog emot en av lådorna med skyddsutrustning. Han håller delvis med om att folk med funktionsnedsättningar glömts bort, men främst i den större debatten.

– Vi får i stort sett den utrustning vi behöver, men allmänhetens kännedom om LSS och gruppbostäder är låg. Så vi uppskattar jättemycket att de tänker på oss, och det är ju olika på olika gruppboenden.

"Alla känner en 70-plussare"

Om det nu är så att personer med funktionsnedsättning är bortprioriterade, vad beror det på? Ahmed tror det handlar om att de är en grupp som inte syns lika mycket som exempelvis riskgruppen 70-plussare:

– Många har en äldre person i sin närhet, men det är inte lika många som har människor i sin närhet med funktionsvariationer som bor på gruppboende. Därför är det färre som berörs av det.