"Det finns enorm potential i stadsdelen. Här finns så många nationaliteter. Det borde vara "The New York of Sweden". Men utmaningarna är också stora. Man hör om skjutningar, om droger och bostadsinbrott. Satsar man på de unga kan man göra mycket rätt. " Foto: Karoline Montero Araya

Ahmed vill skicka Järvas röster till Almedalen

Ahmed Abdirahmans hårda studier har tagit honom från Tensta och vidare ut i världen. I sommar fixar han traktens egen Almedalsvecka på Spånga IP. Bakom framgångarna döljer sig en inspirerande mor.

  • Publicerad 11:43, 27 jan 2017

Varför det gått så bra för mig och mina syskon? Det är en fråga jag ställer mig själv hela tiden.

I Somalia hade vi sällan tillgång till mat, fred och skola. Så kom jag till Sverige som elvaåring och fick allt det. Jag ville ta tillvara på möjligheten.

Från att ha varit nästintill analfabet, lärde jag mig svenska på ett år. Jag hade ett schema jag gjort själv efter skolan: Trettio minuter matematik, trettio minuter läsa och så vidare. Jag lånade böcker och band på biblioteket och tittade på naturprogram. Jag var så nyfiken på världen!

Tanken på att omvandla havsvatten till sötvatten ­intresserade mig. När jag gick på gymnasiet vann jag en resa till Ross School i USA med mitt skolprojekt på ämnet. Jag åkte dit och höll tal. Efteråt kom skolans grundare fram och frågade om jag ville komma tillbaka och sommarjobba. Jag åkte hem och tänkte att jag kanske hade missförstått något. Men efter någon månad kom ett mejl med flygbiljetter. Jag packade väskan och åkte till USA ensam. En fin bil hämtade upp mig och körde mig till Park Avenue i New York. Familjen jag skulle bo hos öppnade dörren och sa ”Welcome home”. Allt var nytt för mig. Det var min första resa utanför Sveriges gränser, sedan jag kom hit.

Efter sommaren blev jag erbjuden ett stipendium. Jag började tänka att det kanske finns mer för mig att göra i världen än att bli läkare eller ingenjör som jag tidigare drömt om. Jag arbetade för en fredsbyggande organisation i Genève och här hemma startade jag föreningen The Global Village. I sommar arrangerar vi för andra året i rad Politikerveckan Järva här på Spånga IP. Tanken är att politikerna ska komma hit först, och sen ta med sig våra röster till Almedalen.

Mina föräldrar är förebilder i jobb och öppenhet, pappa är busschaufför och mamma städare. Det har gått bra för mig och mina syskon. Jag har en bror som är läkare, min andra bror Liban vann titeln Ortens Poet 2016. Varför det gått så bra? Det är en fråga jag ställer mig själv hela tiden. Jag tror att det har mycket att göra med mamma. Jag ville göra henne stolt. Då gällde det att plugga och att vara en bra människa.

Ahmed Abdirahman

Ålder: 30 år

Bor: I Hjulsta

Gör: Tog nyligen examen från Höj Röstens politikerskola. Vill bli politiker, men har ännu inte valt partibehörighet.

Aktuell: Har startat föreningen The Global Village som arrangerar Järva Filmfestival i augusti samt Politikerveckan Järva i juni, bägge på Spånga IP. De två arrangemangen sprids i år ut på två skilda tillfällen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Boende mobiliserar mot bygget Spångadalen

Nyheter Kritiska mot att en väg dras genom skogsområde Stadens planer på att riva delar av Rissneskogen i Bromsten, kritiseras av både politiker och boende. Nu har en Facebook-grupp och en namninsamling startats för att sprida information om vad som är...tisdag 19/6 16:44

Här saknas det pengar i Hässelby-Vällingby

Nyheter Stadsdelens budget diskuterades när politikerna möttes Hur står det till med stadsdelens finanser? Den frågan var i fokus när lokalpolitikerna i Hässelby-Vällingby träffades för sista gången innan sommaruppehållet.tisdag 19/6 16:39