KONKURRERAR OM GULDET 2018. Stockholmsklubbarna spås cementera sig i toppen av Allsvenskan och på sikt rycka ifrån övriga lag. Foto: AIK/Hammarby/Djurgården

”AIK, Djurgården och Hammarby – alla är topplag nästa år”

Det finns mycket som pekar på att Stockholm kommer dominera i allsvenskan de närmsta åren. Det här är vad AIK:s Björn Wesström, Djurgårdens Bosse Andersson och Hammarbys Jesper Jansson tror om framtiden.

  • Publicerad 16:30, 3 sep 2017

Nyligen förklarade SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog sin syn på Stockholmsfotbollens framtid. Enligt honom är det tydligt. Stockholmslagen kommer, tillsammans med Malmö FF, att rycka ifrån övriga allsvenska klubbar och cementera sig i toppen av tabellen i många år framöver.

– Jag tror att vi kommer se Malmö, Djurgården, AIK och Hammarby högst upp i tabellen. De övriga lagen kommer halka efter Stockholmsklubbarna, säger Daniel Nannskog till SVT:s Sportnytt.

Det som ligger till grund för antagandet är följande:

✔ God ekonomi

✔ Stort intresse

✔ Bra värvningar

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson tror att det mycket väl kan bli så. Han kom tillbaka till klubben 2013, som då var nära att tappa elitlicensen. Nu är ekonomin stabil och föreningen på frammarsch.

– Djurgården mår bra. Vi har lyckats värva stora namn som levererar, har ett publiksnitt som håller hög Europaklass och ett intresse för klubben som är enormt. Vi har de förutsättningar som krävs, så ambitionen att vara ett topplag är högst rimlig, säger Bosse Andersson.

Hammarby ser också ut att ha goda förutsättningar, så länge de spelar sina kort rätt. Efter de svajiga åren i Superettan börjar klubben allt mer komma i ordning. Ekonomin är god, Tele2 Arena har visat sig vara precis lagom och sedan tidigare håller publiken högsta klass. Inom kort kommer nya träningsfaciliteter vara på plats på Årsta IP.

– Vi har definitivt en förhoppning om att bli ett etablerat topplag. Tidigare har Hammarby agerat för kortsiktigt men nu finns det en långsiktig strategi som klubben bestämt sig för att hålla sig till, säger Jesper Jansson, sportchef i Hammarby.

Foto: Direktpress

Toppklubb – inte bara storklubb

Till skillnad mot Hammarby och Djurgården är AIK inte bare en storklubb utan även ett etablerat topplag. År efter år legat i toppen av tabellen. Enligt klubbens sportchef Björn Wesström handlar arbetet nu snarare om att lyckas ta ytterligare ett steg i utvecklingen.

– Just nu bygger vi ut AIK ännu mer och förvaltar det vi byggt upp de senaste åren. Hur vi lyckats med det sportsligt, ekonomiskt och publikt vet vi först om tre, fyra år, säger Björn Wesström.

Kan det finnas positiva effekter med att tre Stockholmsklubbar siktar mot toppen?

– Ja, intresset är enormt nu och kommer bli ännu högre. Gäller att kunna driva det på ett sunt sätt, säger Bosse Andersson.

– Både och. Om inte bara vi, utan även Djurgården och Hammarby, fajtas i toppen blir det nog ännu mer folk på derbyn och liknande. Men det är också så att konkurrensen ökar kring sponsorer och fördelning av pengarna, säger Björn Wesström.

– Jag är övertygad om att vi drar varandra framåt. Det är bra för svensk fotboll när Stockholmsklubbarna går bra, säger Jesper Jansson.

Just nu ser det bra ut för både AIK, Djurgården och Hammarby. Vad talar för att det gör det även om tre, fyra år?

– Det är för tidigt att uttala sig om Djurgården och Hammarby. En bedömning av hur de verkligen lyckas som topplag går att göra först om några år, när Michelsen skriver på ett nytt kontrakt och Djurgården legat i toppen några år. Vi i AIK vet vad som krävs för att hålla oss kvar i toppen över tid.

– Rent historiskt har det svängt för mycket kring Stockholmsklubbarna när det blåst. Det gäller att vi är så pass stabila inne i klubben att vi står emot det yttre trycket vid eventuella motgångar. Det svåra är egentligen inte att bli ett topplag. Det svåra är att fortsätta ligga kvar i toppen över en längre tid, säger Jesper Jansson.

– Vi har en ljus framtid i Djurgården. Vi har skapat en bra miljö för spelare att utvecklas i och att spelare som Andreas Isaksson, Jonas Olsson och Kim Källström väljer att komma till oss visar att Djurgården är på rätt spår. Men man ska komma ihåg, i slutändan handlar det om att vinna matcher, säger Bosse Andersson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.