Rickson Mansiamina spelar fotboll med ungdomar på Dalens fritidsgård. Fr.v Nadja Sabir, Ebov Jawo, Daniel Rydholm, Rickson, Bilal Osman och Hussein Hassan. Foto: Linda Gren

AIK-stjärnan som ger kärlek till Dalen

AIK-spelaren och Dalenbon Rickson Mansiamina vill ge tillbaka den kärlek han fått från Kvartersgården Dalen – nu startar han fotbollsträning för unga.

  • Publicerad 06:50, 25 jan 2018

En efter en kommer de in genom ytterdörren, alla är här för samma sak, de ska spela fotboll med sin förebild och vän.

AIK-spelaren Rickson Mansiamina vet hur det är att växa upp i förorten, därför har han nu startat fotbollsträning varje måndag och onsdag för att få ungdomarna att aktivera sig och träffas.

– Det är det minsta jag kan göra, jag fick massa kärlek och stöd från de äldre när jag gick hit när jag var liten, nu vill jag ge tillbaka.

– Idag i förorten finns inte samma förutsättningar som det finns i stan, främst vill jag att de ska vilja satsa på fotbollen men även att de ska ha kul och ha något att göra, så de inte går den andra vägen och väljer kriminaliteten.

Fotbollsträningen på Kvartersgården i Dalen startade för två månader sen, men lyssnar man på ungdomarna så var det de själva som tog det första initiativet.

– I somras gick vi jätteofta och snackade på Ricksons dörr och frågade om han ville spela, då gick vi aldrig hem, säger Benjamin Pinto.

– Jag märkte att de uppskattade min hjälp och då frågade jag chefen om vi kunde få spela här. Jag har alltid gillat den här klicken och vill hjälpa dem, säger Rickson.

Kvartersgården i Dalen riktar sig vanligtvis till ungdomar mellan 13-17 år, men fotbollen lockade flera av de yngre. Därför har nu har kvartersgården valt att låta de som ännu inte fyllt 13 få vara med på fotbollsträningarna. Något som var efterlängtat.

– Vi borde fått komma hit för länge sen, förut gjorde vi inget när de var kallt, säger Nadja Sabir.

– Vi måste ha en åldersgräns på den övriga verksamheten, men det är svårt, för vissa har det här stället som det enda stället där de är trygga och säkra, säger Isko Spirtovic som arbetar på Kvartersgården i Dalen.

Även de två fältarbetarna som tittar på matchen ser den sänkta åldersgränsen som något positivt.

– Vi är här för att vi vill lära känna ungdomarna generellt och desto tidigare i åldern vi får träffa dom desto bättre, då vi vill arbeta preventivt.

Match efter match spelas och energin verkar aldrig ta slut. Att de kommer hit för gemenskapen är ingen tvekan om. Inte heller vilken väg de kommer välja när de blir stora. Alla har samma svar. "Bli nästa stora stjärna"

– Alla vill bli kända, men det viktigaste för mig är att de kan komma hit, släppa problem och bara tänka på fotbollen, säger Rickson och ler.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Skolområde i Söderort kraftigt förorenat

Nyheter Höga halter av flera farliga ämnen Höga halter av bland annat arsenik, kvicksilver och bensen har hittats i marken vid Ekensbergsskolan. Nu måste området saneras.tisdag 22/5 21:00