Nytt. Åkeshofs slott öppnar ny krog den 10 september. Foto: Mikael Andersson

Åkeshofs slott startar ny grön krog

Åkeshofs slott fortsätter med sin gröna satsning, nu i form av restaurangen Råkoko. "Det blir en levande meny", säger köksmästaren Petra Hed.

  • Publicerad 11:24, 26 aug 2019

Grönt. Petra Hed är köksmästare på restaurangen Råkoko. Foto: Jesper Larand

När Åkeshofs slott byggdes och inreddes på 1700-talet var det i fransk rokokostil. Under många år har slottet serverat brunch och tagit emot konferensgäster.

Men nu startar slottet en ny krog som ska vara öppen för allmänheten även kvällstid. Med inspiration från historien, råkost och råvara blev namnet på den nya restaurangen Råkoko.

– Vi har jobbat med grönt och vego ganska länge, men nu tar vi det ett steg längre och startar krog. Hela menyn är växtbaserad och i form av smårätter. På så sätt finns möjligheten att maximera smakerna och kunna prova mer, och vi tycker det är ett kul och kreativt sätt att jobba på, säger Petra Hed.

Rätterna går sedan att komplettera med ett tillval av kött eller fisk, och krogen beställer sina varor från lokala producenter och bönder.

– Menyn kommer att vara säsongsbaserad, en av våra leverantörer har fjällkor som går till slakt i september. Då jobbar vi med det som tillval i två veckor, sedan finns det inte mer. Då kommer nästa grej, kanske höstlamm.

"Härodlat"

I mitten av restaurangen står ett stort träd, för att förstärka känslan av restaurangens gröna karaktär. Kockarna plockar grönt från trädgården utanför slottet, så de ätbara blommor, örter, kryddor och potatis du hittar på tallriken är "härodlade".

Petra Hed berättar att restaurangens meny kommer att förändras flera gånger under hösten efter säsong.

– Det blir också roligare, förutom att det är självklart att man ska jobba så här, så blir det roligare för både oss och för gästerna när det blir en levande meny.

Råkoko öppnar den 10 september.