Aki: Hiphop är inte problemet

Vi lever i en tid där individualism står i centrum, en egoistisk tid där allt handlar om pengar, säger rapparen Aki i Labyrint. –Det är det tänkandet som hela världen lider av i dag. Och man ser det tydligt i förorten och i orten syns det mest på gatan. Folk har tappat bort sig själva.

  • Publicerad 09:21, 16 maj 2015

Man ska inte ta allt ordagrant. Jag tycker inte att vi våldsromantiserar.

"Du hittar oss bland höghus och paraboler, bland droger och buggade telefoner. Ibland kanske du hittar oss på kåken. Men du hittar oss oftast på området..." (Labyrint).

Bidrar hiphopen till att stämpla orten som en kriminell plats? Vi frågade några experter.

Rapparen Aleksi Swallow – eller Aki som dom flesta känner honom som – har varit med och banat väg för en ny våg av svensk hiphop med gruppen Labyrint. Vi träffar honom i Alby, där han bott sedan han var 19, för att prata hiphop och förort.

Från majoritetssamhället hörs ibland kritiken att hiphopen är en negativ influens för Botkyrkas ungdomar.  ”Det förstärker stigmatisering, stereotyper och ger fel förebilder eftersom det är våldsromantiserande”. Vad säger du till dessa kritiska röster?

–Det är en kritik som hiphop fått stå ut med sedan rappen ”kom till”, bara för att man belyser ett problem så betyder det inte att man har skapat det. Jag tror det var 2pac som sa det i en intervju, att om du får en diagnos av en doktor, så kan du inte skylla på doktorn för att du fått sjukdomen. Det är lite så hiphop är också, det visar upp en berättelse om Sverige som inte fått höras och därför kan många bli chockade.

Artisten förklarar att han och Labyrint är väldigt måna om att han en positiv grund i sitt låtskrivande.

– Om vi pratar om något som är ”fucked up” så kanske man behöver läsa lite mellan raderna, inte ta allt ordagrant heller. Men jag tycker inte vi våldsromantiserar sådär.

En egoistisk tid

Han reflekterar över hur samhället ser ut idag. Att vi lever i en tid där individualism står i centrum, en egoistisk tid där allt handlar om pengar.

–Det är det tänkandet som hela världen lider av i dag. Och man ser det tydligt i förorten och i orten syns det mest på gatan. Folk har tappat bort sig själva.

Man kan se samma mentalitet oavsett klasstillhörighet, menar rapparen.

–Du ska bli störst, rikast och skitsamma vem du skadar på vägen. Vi lever i en sjuk tid där vissa ungdomar vill gå runt och ta kokain och skjuta med pistoler. De problemen finns här och det går inte att blunda för. Oavsett vad politikerna säger att ”integration hit och dit”, det här är ett större problem, hela världen är typ i masspsykos, säger Aki.

Varför tror du vissa ungdomar har så lätt att fastna just för den hiphopen som är råast, det vill säga ”gangsterrap”? Där man ofta snackar om aina-hat, vapen och droger?

–Alltså man ska inte spela dum med aina-hatet, det är riktigt. Men jag tror att förutom det, så handlar det om att få utlopp för starka känslor som man bär. Du får ut sånt som inte kommer ut annars, det är som när du ser en våldsam film.

Har du förståelse för de röster som menar att musiken är ett dåligt inflytande för unga?

–Hiphop är konst och borde inte tas för mer än vad det är. Man ska absolut inte underskatta musikens kraft heller, musik kan absolut påverka än, men inte i den graden där du ba jag tänkte ta den här vägen och oh nej nu lyssnade jag på Kartellen och tog den andra vägen istället och blev gangster, säger Aki och skrattar.

Aki säger att hiphopens röst är viktig. Att dess berättelse behövs ocensurerad.

– Underskatta inte de unga heller, även många av de som lyssnar på det förstår ju att det bara är musik och de som inte fattar har ju redan problem i grunden. Du kan inte förbjuda en hammare för att vissa människor kan slå sig i huvudet med den, jag menar människan skulle bara hitta nått annat att slå sig med, förstår du vad jag menar?

Vad tror du krävs för att Botkyrka ska bli en bättre plats för alla som bor här?

–Det krävs engagemang från alla, från centrumgrabbarna till föräldrar, grannar till lärare. Alla måste hjälpas åt, se till att vi har det bra i vårt eget område.

–Norra Botkyrka behöver inte alltid vara i underläge. Kolla, istället för att alla ska flytta härifrån, stanna kvar för att att göra förändringen som krävs. Du kan flytta, men platsen blir kvar. Tänk på att du kanske har familj här, du växte upp här, engagera dig, bry dig, gör något åt det!

”Bazookan värsta ryktet”

Namn: Aleksi Swallow.

Född: 24 augusti 1980.

Favoritplats i Botkyrka: Albyhöjden.

Favorit Botkyrka rap: Mitt Kvarter, med TLK.

Värsta ryktet jag hört om Botkyrka: När jag var liten sa Dogge i en låt att det fanns ”stilett butterfly o bazooka i norra Botkyrka är folk inte kloka”... det finns säkert nån bazooka, men jag har inte stött på den än.

LÄS MER: Bullshit i Botkyrka

Intervjun med Aki är publicerad i specialtidningen "Bullshit i Botkyrka" som finns med som bilaga i Södra Sidan den 16 maj. Vem sprider rykten om Botkyrka? Vems bild är sann? Snackar folk för mycket skit om området? 16 sidor extraläsning om hur vi tillsammans kan förändra ryktet!