Åklagare tar nu över fallet med Ekerö IK

Utredningen om brott mot Ekerö IK fortsätter. Men ännu har ingen delgivits misstanke. – Vi reder ut hur pengarna har förflyttats, säger kammaråklagaren Nathalie Müntzing.

  • Publicerad 12:09, 25 mar 2019

Det pågår en förundersökning och det får ta den tid det tar.

Sedan Ekerö IK i slutet av januari polisanmälde att de utsatts för ekonomisk brottslighet pågår en polisutredning. Brottet upptäcktes av klubben i samband med att bokslutet för 2018 skulle göras. Då fattades det som klubben och polisen beskrev som stora summor pengar. Pengarna ska ha förts över vid ett flertal tillfällen, något Mälarö Tidning tidigare har skrivit om.

Polisen har sedan dess varit förtegen om utredningen med hänvisning till förundersökningssekretessen. Polisutredningen pågår alltjämt, men leds nu av kammaråklagaren Nathalie Müntzing.

– När det är grov trolöshet mot huvudman som i det här fallet ska förundersökningen ledas av en åklagare. Men det betyder inte mer än att brottet är av den art att det ska ledas av åklagare. När det är enklare saker kan polisen utreda det själva, säger hon.

Förundersökningen pågår

Hon har inte något datum att jobba mot då ett eventuellt åtal ska vara väckt.

– Det pågår en förundersökning och det får ta den tid det tar. Det finns inga personer som sitter frihetsberövade eller några sådana frister jag har på mig, säger hon.

Nathalie Müntzing vet i dagsläget inte den exakta summan som Ekerö IK ska ha blivit av med. Hon vill heller inte nämna mer än att det är ett grovt brott som utreds och att fokus ligger på att undersöka vad som har hänt.

– I nuläget utreds grov trolöshet mot huvudman, men det kan komma att ändras, säger hon.

Håller sig uppdaterade

Ekerö IK har fortsatt tät kontakt med polis och åklagare och enligt Nicklas Lindersson, föreningens ordförande, har parterna hörts ungefär en gång i veckan den senaste tiden.

– Vi vill höra hur det går för att kunna informera våra medlemmar, om vi kan ge någon information. Vi vill även hålla oss uppdaterade i vad som händer, säger han.

Klubben har efter det inträffade gjort en organisatorisk inventering och ser över vilka rutiner som finns för bland annat ekonomisk hantering.

Under vintern har klubben lovat medlemmarna att den idrottsliga verksamheten ska rulla på som vanligt. Det menar Nicklas Lindersson att det har gjort. Men han ser samtidigt att ett annat arbetssätt kan behövas för att säkerställa att inget liknande sker.

– Vi har organisatoriska utmaningar. Nu är kansliverksamheten ute och träffar varje sektion för att lyssna in hur behovet ser ut. Sedan kommer vi att anpassa den anställda verksamheten efter behovet, säger Nicklas Lindersson.

Fortfarande kritiskt tillstånd efter våldsamt bråk

Nyheter Tillståndet för offret är fortfarande mycket allvarligt en månad efter det våldsamma bråket i en villa i Knalleborg. Två personer sitter häktade misstänkta för händelsen.lördag 15/6 1:15