Saknad. Hundratals kom på Shayan Gaffs begravning för att ta farväl. Foto: Claudio Britos

Åklagaren i Shayanfallet: Vi gör framsteg

Två månader har gått men ännu har ingen gripits i utredningen om mordet på Shayan Gaff. Men enligt förundersökningsledaren Anna Stråth gör utredningen framsteg.

  • Publicerad 17:31, 11 dec 2018

I mitten av oktober sköts den 22-åriga Nackabon Shayan Gaff till döds med flera skott i Segeltorp centrum. Fallet har blivit särskilt uppmärksammat eftersom polisen tidigt gick ut med uppgiften att Shayan troligtvis inte var den person som gärningsmannen avsåg att skjuta.

Shayans familj kräver att våldet stoppas

Ännu har polisen inte gripit någon i samband med fallet. Men förundersökningsledaren och kammaråklagaren Anna Stråth tycker att utredningen går bra.

Ingen har gripits

– Vi har absolut gjort framsteg. Att allmänheten inte upplever det så eftersom de inte får information via media handlar om att vi har förundersökningssekretess och det är viktigt för att hålla utredningen oberoende. Än så länge har vi ingen frihetsberövad, men det betyder inte på något sätt att det inte går framåt. Tvärtom har vi mycket bra uppgifter, säger Anna Stråth.

Åklagare leder polisutredningar då det handlar om grova brott, till exempel mord, och Anna Stråth har varit förundersökningsledare sedan första dagarna av utredningen. Men den som mest har synts i medierna är Fredrik Gårdare, kriminalkommisarie som var inkopplad i utredningen. Han var den som tidigt gick ut med uppgiften att Shayan Gaff förmodligen inte var den egentliga måltavlan i skjutningen.

Polisen: Fel person kan ha skjutits i Segeltorp

– Fortfarande tyder allt på att han var fel person. Han var en helt vanlig 22-åring som studerade på universitet för att bli gymnasielärare. Han kom från en helt vanlig familj, säger han.

"Inte bara kriminella mördas"

Anna Stråth, vill däremot inte uttala sig så kategoriskt.

– Det finns ingenting som tyder på att han skulle vara inblandad i kriminalitet. Men av princip skulle jag aldrig uttala mig om hur det ligger till innan utredningen är klar. Det är nämligen inte bara kriminella som mördas. Det kan finnas många olika anledningar, till exempel svartsjukedraman, och vi måste titta på alla dem objektivt, säger hon.

"Det här fallet är speciellt"

Idag har Fredrik Gårdare gått vidare till en annan utredning och han lämnade över Shayanfallet med ett tungt hjärta.

– Alla mord är känslosamma och jobbiga, det finns väldigt många anhöriga som lider. Men det här fallet är speciellt. Då är det extra frustrerande att vi har det läget vi har i Sverige, med så pass mycket grovt våld i den kriminella gängmiljön, att vi inte har lyckats komma tillrätta med det här i ett av världens rikaste länder. säger han.

Sorgen över skjutna söner vänds till kamp