Den 12 juni ska huvudförhandlingarna inledas i Södertörns tingsrätt. Förhandlingarna väntas pågå i fem dagar. Foto: Privat/Mostphotos

Åklagaren lägger ner misstankar om medhjälp

Totalt har nio personer delgivits misstanke för inblandning i mordet på Shayan Gaff. Nu meddelar åklagaren att misstankarna mot alla förutom den huvudmisstänkte 25-åringen läggs ner.

  • Publicerad 16:52, 28 maj 2019

I dag väcktes åtal mot den 25-årige man från Huddinge som misstänks ha skjutit och dödat Shayan Gaff i Segeltorps centrum. Nu meddelar åklagaren att alla misstankar som riktats mot andra personer i utredningen läggs ner.

– Det har inte gått att styrka vad exakt de har gjort och jag kan därför inte emotse en fällande dom. Så bevisningen är inte tillräcklig för att väcka åtal, säger Anna Stråth, kammaråklagare.

Åklagarens teori: Så dödades Shayan Gaff

Totalt har åtta andra personer delgivits misstankar för inblandning i mordet. Två av dem häktades i december i samband med att 25-åringen häktades. De två, en 15- och en 16-åring, kom från samma område som den huvudmisstänkte och misstänktes för medhjälp till mord. Men nu är alltså misstankarna nedlagda.

Utreds för narkotikabrott

Parallellt med mordutredningen har 15-åringen utretts för grovt narkotikabrott. Tidigare i vår friades han av tingsrätten, men Anna Stråth överklagade domen till hovrätten.

– I tingsrätten dömdes en annan person och 15-åringen friades. Men den bedömningen delade inte jag så jag överklagade.

Tilltänkta offret mördades tre veckor senare

Huvudförhandling om två veckor

Den 12 juni ska huvudförhandlingen mot 25-åringen inledas och väntas pågå i fem dagar.

– Jag väcker åtal för att jag tycker att bevisningen är så stark att jag kan emotse en fällande dom. Det gäller i morddelen och i övriga delar, säger Anna Stråth.

Har den här förundersökningen varit speciell för dig personligen?

– Det är ett väldigt allvarligt brott, tragiskt och väldigt hänsynslöst. Så det är klart jag är mån om att göra en bra och robust utredning. Det tycker jag att vi har gjort tillsammans, jag och polisutredarna och övriga medarbetare.

Den huvudmisstänkta 25-åringen har hela tiden hävdat att han är oskyldig. Och det ändras inte av att åtal nu väckts mot honom.

– Hans inställning är fortfarande att han förnekar och att han inte har något med den här gärningen att göra över huvud taget, säger hans försvarsadvokat Amir Amdouni till HuddingeDirekt.