Överklagar. Tingsrättens friade fem män från våldtäktsanklagelserna. Nu överklagas till hovrätten. Foto: Polisens förundersökning/Arkivbild

Åklagaren överklagar domen i våldtäktsfallet

De män som stod åtalade för grov våldtäkt i Fittja friades av tingsrätten innan jul. Nu överklagas domen till hovrätten. Åklagaren hoppas nu att tre mobiltelefoner ska ge ny bevisning i fallet.

  • Publicerad 13:21, 5 jan 2018

För några veckor sedan kom tingsrättens dom i fallet där fem män stod åtalade för gruppvåldtäkt i ett trapphus i Fittja förra året. De fem männen friades från anklagelserna om grov våldtäkt och grov medhjälp till våldtäkt.

Nu har åklagare Markus Hankkio lämnat in sitt överklagande av domen. I den hänvisar han till tre mobiltelefoner där filmer av händelsen kan finnas.

Telefonerna har funnits i beslag sedan tidigare men polisen har saknat tekniken för att ta sig in i dem, säger Marcus Hankkio till Metro.

–  Men nu har tekniken kommit i kapp i Tyskland för att man eventuellt ska kunna komma in i telefonerna, och därför har man skickat dem dit. Undersökningen kommer ta omkring fyra veckor, säger Markus Hankkio till Metro.

Fittjabor oroliga efter våldtäktsdomen

"Har missbedömt bevis"

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz, som företräder den utsatta kvinnan, välkomnar beskedet.

– Jag hoppas förstås att vi ska kunna få den film som kan komma att visa en gruppvåldtäkt på min klient. Även om vi ej får en film anser jag att hovrätten förstås ska pröva bevisningen i målet. Jag kommer även komplettera bevisningen på en del andra punkter, skriver hon i ett sms till BotkyrkaDirekt.

Varför friades männen i våldtäktsrättegången?

Men bevisningen i tingsrätten hade räckt för en fällande dom, menar hon. Tingsrätten har missbedömt både bevis och kvinnans vittnesmål, enligt Massi Fritz.

– Någonstans måste man ställa sig frågan varför min klient har berättat om att hon har blivit utsatt för en gruppvåldtäkt av flera personer i en trapp om det inte var sant. Det gör hon direkt efter våldtäkten och hon berättar det för alla som hon träffar. Min klient har inga som helst motiv att beljuga någon av de tilltalade. Hon känner dem inte och har inte tidigare haft med dem att göra, skriver hon i sms:et.

Istället, menar hon, är det de åtalade männen som inte varit trovärdiga.

– De har anpassat sina berättelser dels till varandra och efter att den tekniska bevisningen har lagts fram, skriver Elisabeth Massi Fritz.

Erkänner sexköp

De tre männen som åtalats för grov våldtäkt nekar till brottet, men säger att de köpt sex av kvinnan i utbyte mot droger. I en intervju i DN säger en av männen att han ångrar det han gjort.

– Jag ångrar det djupt, men det är sorgligt att det behövdes sex månaders häktning och en massa problem för att förstå allvaret i det.

Våldtäktsanklagade männen i Fittja: ”Vi är redan dömda”

Utredningen JO-anmäld

Utredningen av fallet har fått kritik på flera punkter. I tingsrättens dom riktas kritik mot polisens arbete. Bland annat undersöktes fel trapphus i flera månader och viktig teknisk bevisning kan ha gått förlorad. Utpekandet att gärningsmännen har också gjorts på fel sätt, enligt tingsrätten.

Efter domen har utredningen JO-anmälts. JO har ännu inte beslutat om man öppnar en utredning av fallet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.