Avsked. Vänner och familj sörjer på Shayan Gaffs begravning den 1 november. Foto: Claudio Britos

Åklagaren överklagar Shayandomen – vill ha livstid

18 års fängelse är inte nog, anser åklagaren i målet om mordet på Shayan Gaff. Hon vill att den misstänkta 26-åringen ska få livstids fängelse och överklagar därför domen till hovrätten.

  • Publicerad 17:51, 5 aug 2019

I början av juli fällde Södertörns tingsrätt sin dom i fallet om mordet på Shayan Gaff. Det blev 18 års fängelse, det maximala tidsbestämda straffet, för den misstänkta 26-åringen från Huddinge.

Men åklagaren nöjer sig inte där. Hon vill att 26-åringen ska dömas till livstids fängelse och överklagar därför domen till hovrätten. Det var DN först att rapportera om.

– Det här brottet är så pass hänsynslöst och av sådan karaktär att den lämpligaste påföljden är livstid. Det handlar om hur han har gått tillväga, lidandet, att han dödade fel person och att det sker inom ramen för gängkriminalitet. Dessutom gäller det både ett mord och ett mordförsök, säger Anna Stråth, kammaråklagare, till HuddingeDirekt.

Varför är det mer allvarligt att döda fel person?

– Det är ett hänsynslöst tillvägagångsätt, att inte ens bemöda sig att se till att han inte skjuter fel person.

Det var i oktober förra året som den 22-åriga lärarstudenten Shayan Gaff tillsammans med sin kusin Dia Gaff besökte en restaurang i Segeltorp centrum. När de lämnade restaurangen närmade sig skytten bakifrån och sköt Shayan Gaff. Minst 12 skott träffade och Shayan Gaff avled senare på sjukhus.

Sköt fel person

Fallet har blivit extra uppmärksammat eftersom polisen tidigt gick ut med teorin att det rörde sig om en felskjutning. Skotten var enligt åklagaren egentligen ämnade för en annan person som liknade Shayan Gaff, en person som var en del av den kriminella gängmiljön och som sköts ihjäl tre veckor senare.

Tingsrätten gick på åklagarens linje i den frågan.

Förhandlingarna ska hållas i Svea hovrätt med start den 29 augusti. Foto: Mostphotos

18 års fängelse är det maximala tidsbestämda straffet i Sverige och döms endast ut om omständigheterna kring mordet är särskilt allvarliga. Livstid ska enligt tingsrätten endast utdömas i undantagsfall, då det till exempel handlar om flera mord eller på andra sätt föreligger särskilt allvarliga omständigheter.

– Om hovrätten som tingsrätten väljer att döma för både mord och mordförsök så tror jag att möjligheten är ganska stor. Men det är en ny sits och ny rätt, så det återstår att se, säger Anna Stråth.

Är det inte en risk att överklaga domen?

– Nej. Försvaret har överklagat självständigt och det hade de gjort i vilket fall, säger Anna Stråth.

Den dömda 26-åringen har under hela processen sagt sig vara oskyldig. Det har inte förändrats efter tingsrättens dom och därmed överklagar även försvaret till hovrätten för att försöka få domen upphävd.

– Vi tycker att tingsrättens dom är felaktig. Det finns en rad omständigheter som man inte har beaktat över huvud taget. Bland annat var det ett vittne som sagt att han sett en slätrakad man och vid den här tidpunkten hade [26-åringen] ett jättelångt skägg, säger Ekrem Gungör, som har tagit över som försvarsadvokat inför hovrättsförhandlingarna.

Förhandlingarna i hovrätten ska starta den 29 augusti och fortsätta 2–3 september.